Eventmagerne kan nu tænke langsigtet

Sport Event Denmark har altid drømt om at få en permanent finansiering. Drømmen gik i opfyldelse i forbindelse med den store idrætspolitiske aftale, og det ændrer organisationens arbejdsvilkår radikalt.
8. maj 2014
Sport Event Denmark har altid drømt om at få en permanent finansiering. Drømmen gik i opfyldelse i forbindelse med den store idrætspolitiske aftale, og det ændrer organisationens arbejdsvilkår radikalt.
Hent hele DIF OPINION som PDF-fil her.

Sport Event Denmark har gennem hele sin eksistens hoppet fra tue til tue hvad angår finansiering. Organisationen, der arbejder for at tiltrække store idrætsbegivenheder til Danmark, blev ”opfundet” af den tidligere regering i 2008 og fik i første omgang en fireårig bevilling. Herefter blev tidshorisonterne kun kortere og kortere. Den nuværende regering lykkedes med at finde penge til to års drift, og da den periode udløb, strakte den efterfølgende bevilling sig kun over 12 måneder.

Men nu er det slut med usikkerheden og det evige politiske lobbyarbejde for Sport Event Denmark. Da kulturminister Marianne Jelved (R) præsenterede resultaterne af de langstrakte politiske forhandlinger om en ny idrætspolitisk aftale, indeholdt de en permanet finansiering af Sport Event Denmark. Med andre ord fik organisationen en fast placering i udlodningsloven, som eksempelvis DIF og DGI har det. Den nye situation giver helt andre arbejdsvilkår for Sport Event Denmarks direktør, Lars Lundov, og hans medarbejdere.

”Vi kan nu byde på arrangementer, som vi hidtil har holdt os fra på grund af vores usikre situation. Med denne permanente finansiering kan vi endelig arbejde langsigtet,” siger Lars Lundov.

Og tiden bliver ikke spildt. Med den politiske aftale i ryggen er han klar til at sætte turboen på.

”Helt konkret kan jeg pege på VM i kortbanesvømning i 2020. Det er et arrangement, som vi har været meget interesserede i, men hvor vi ikke har givet et bud, fordi vi ikke vidste, om vi eksisterede til den tid. Nu er situationen helt anderledes, og nu kan vi godt gå efter mesterskabet,” siger Lars Lundov.

En mærkesag for DIF
Beslutningen om at gøre finansieringen af Sport Event Denmark permanent møder også begejstring andre steder end i organisationen selv. Et af DIF’s kraftigste input til de politiske forhandlinger var netop en permanent finansiering af Sport Event Denmark.

”Den permanente finansiering har været et stort ønske for DIF, lige siden den oprindelige fireårige handleplan for at tiltrække store idrætsbegivenheder udløb i 2011,” siger DIF’s formand Niels Nygaard.

Det er blandt andet tilbagemeldingerne fra DIF’s mange specialforbund, der har været medvirkende til, at DIF advokerede for en langsigtet løsning for Sport Event Denmark.

”Det har været et stort ønske fra specialforbundene, for de har gennem årene haft et godt samarbejde med Sport Event Denmark. På vores møder har en lang række specialforbund italesat ønsket, og det har vi båret ind til forhandlingerne. Det er i øvrigt et ønske, som deles af DIF’s bestyrelse,” siger Niels Nygaard.

De seneste år har Sport Event Denmark fået 25 millioner kroner om året. Ifølge den nye aftale får Sport Event Denmark de næste to år 24 millioner kroner, inden de herefter igen ryger op på 25 millioner kroner årligt. Men det lille afsavn i de første par år ødelægger ikke humøret hos Lars Lundov, der også er glad på sine medarbejderes vegne.

”Det har ikke været en optimal situation for dem heller, for de har ikke vidst, om de var købt eller solgt. Jeg er lykkelig over, at de har haft is i maven og har stolet på, at der ville komme en løsning. At vi skal undvære lidt i begyndelsen er i den sammenhæng et gebyr, som jeg gerne betaler,” siger Lars Lundov.

Dopingbekæmpelsen vandt også
DIF havde også opfordret til, at der blev givet flere penge til Anti Doping Danmark, og det ønske blev også efterlevet i aftalen. Anti Doping Danmark vil kontinuerligt modtage flere penge, og fra 2018 hele 12 millioner kroner mere årligt end i dag.

”Det er en fin håndsrækning til Anti Doping Danmark. De får større opgaver i fremtiden – især på motionsområdet, hvor problemerne er langt større, end vi havde forestillet os for få år siden. Vi har også set med Michael Rasmussen-sagen, at et efterforskningsarbejde er en stor opgave at løfte,” siger Niels Nygaard.

Den store bidrager til idrætsaftalen er Hestesportens Finansieringsfond, der over de kommende fire år må aflevere i alt 90 millioner kroner. Også DIF må som eksempelvis DGI til lommerne. Ifølge aftalen skal DIF aflevere cirka tre millioner kroner om året frem til 2018. Det vækker til gengæld ikke begejstring på formandskontoret i Idrættens Hus.

”Det så meget værre ud på et tidspunkt, men generelt synes jeg, at det er forkert at flytte penge fra den frivillige foreningsidræt til statslige institutioner. Beløbet er i en størrelsesorden, hvor det er til at overskue, men jeg er bekymret for signalet, og vi skal være opmærksomme på udviklingen. Vi skal passe godt på den unikke idrætsmodel, vi har i Danmark, for den har skabt nogle unikke resultater,” siger Niels Nygaard.