Fodbold i FC Prostata gavner mænd med kræft

Stort forskningsprojekt viser, at fodbold styrker både muskler og humør hos mænd med kræft. Det skriver DR Sjælland.
2. apr 2014
Stort forskningsprojekt viser, at fodbold styrker både muskler og humør hos mænd med kræft. Det skriver DR Sjælland.

Regelmæssig motionsfodbold har en særdeles gavnlig effekt på mænd, der lider af prostatakræft.
Det er den foreløbige konklusion på et stort forskningsprojekt blandt 57 mænd, der alle har deltaget i FC Prostata, et fodboldprojekt som Rigshospitalet og Institut for Idræt ved Københavns Universitet har stået bag.

Vil skabe flere fodboldtilbud
Erfaringerne med FC Prostata er så gode, at forskerne på Rigshospitalet sammen med DBU og Kræftens Bekæmpelse nu vil skabe flere fodboldtilbud for kræftoverlevere over hele landet.
- Målgruppen bliver ikke bare mænd med prostatakræft, men alle mænd, der enten har eller har haft kræft, siger lederen af projektet, seniorforsker på Rigshospitalet, Julie Midtgaard, til DR Sjælland.
Som den første breddeklub i Danmark etablerer Vordingborg IF i samarbejde med kommunens sundhedsområde og Region Sjælland således et særligt fodboldtilbud for mænd med kræft.

God effekt af fodbold
I undersøgelsen blev mændene delt i to grupper, én der spillede fodbold og én der ikke gjorde.
- De mænd, som har deltaget i fodboldgruppen, har øget deres muskelmasse og deres samlede styrke i benene, sammenlignet med de mænd, som ikke har spillet fodbold, siger Julie Midtgaard.
Men det var ikke det eneste.
Fodboldtræning øger både kondition og muskelstyrke i højere grad end eksempelvis løbetræning, og samtidig er der også det sociale aspekt ved at tilbringe tid sammen med andre mænd, der kæmper med den samme sygdom og de samme problemer.
- Det betyder, at deres omgang med hinanden bliver præget af leg og positiv konkurrence. Det er noget, som dels kamuflerer, hvordan de anstrenger sig fysisk, og hvor de også formår at udtrykke sig følelsesmæssigt på en anden måde end i andre genoptræningsforløb, konkluderer Julie Midtgaard.