Små baner giver sunde børn

En ny undersøgelse fra Center fra Holdspil og Sundhed viser, at hvis man dyrker idræt på små baner i folkeskolen, så resulterer det i sundere børn.
28. feb 2014
En ny undersøgelse fra Center fra Holdspil og Sundhed viser, at hvis man dyrker idræt på små baner i folkeskolen, så resulterer det i sundere børn.
Fodbold, floorball, basketball og lignende boldspil forbedrer formen hos 9-10 årige skolebørn med op til 30% efter få ugers træning. Men det er ikke ligegyldigt, hvordan man organiserer spillene. Nøglen til den mest effektive motion ligger i at gøre deltagerne mere aktive i spillet:

- Vores undersøgelse viser, at boldspil kan bruges til at intensivere idrætsundervisningen og kan bidrage væsentligt til at forbedre børnenes fysiske form. Fodbold, floorball og basket på små baner og med små hold giver høj puls, selv hos børn der ikke er vant til at spille bold. Under småspil er involveringen stor hos alle deltagere, forklarer forskningsleder Peter Krustrup fra Center for Holdspil og Sundhed.

Deltagerne i studiet var 100 elever fra fem 3. klasser, ligeligt fordelt på drenge og piger. Resultaterne i den netop udgivne artikel afrunder første del af et stort forskningsprojekt der gennemføres i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund, Team Danmark og Dansk Boldspil-Union og inkluderer i alt 500 elever på 9-11 år fordelt på 25 klasser fra Frederikssund og Københavns Kommune.

Samarbejde med folkeskole
Studiet leverer relevant ny viden i forhold til indholdet af de ekstra timer, der er sat af til fysisk aktivitet i den nye skolereform. I Danmarks Idrætsforbund DIF er kommunikationschef Morten Mølholm begejstret for de tydelige resultater:

- Det er jo interessant, at det giver meget mere effekt på sundheden at dyrke fælleskabet i holdspil, fremfor hvis man bare bad børnene bruge tiden i fitnesslokaler, siger udviklingschef Morten Mølholm fra DIF, der gerne vil være med til at udvikle de nye idrætstilbud sammen med folkeskolerne:

- Vi har i vores idrætsforeninger gennem de seneste år udviklet aktiviteterne, så de virker meget mere inkluderende for børnene. Niveauopdelt spil på små baner giver flere boldberøringer og dermed mere engagement, motivation og intensitet for børnene. Den ekspertise i at organisere idræt vil vi meget gerne give videre til skolerne i forbindelse med den nye folkeskolereform, siger Morten Mølholm.

Forskningsresultatet er netop blevet publiceret i det anerkendte tidsskrift 'European Journal of Sport Science'.

Læs mere om undersøgelsen her: