DIF: OL-budgetter er gået for vidt

OL i Sochi sprænger alle budgetrammer og bliver det dyreste OL nogensinde. Stærkt bekymrende udvikling mener DIF. Også kommende IOC-medlem Poul- Erik Høyer råber vagt i gevær.
6. feb 2014
OL i Sochi sprænger alle budgetrammer og bliver det dyreste OL nogensinde. Stærkt bekymrende udvikling mener DIF. Også kommende IOC-medlem Poul- Erik Høyer råber vagt i gevær.

Hent hele DIF OPINION som PDF-fil her.

Det er dyrt at arrangere et OL. Rigtigt dyrt. Bare spørg Ruslands præsident, Vladimir Putin, som har søsat det, der med sikkerhed bliver de dyreste olympiske lege til dato. Det oprindelige budget lød på 60 milliarder kroner, men arrangementet i Sochi ender med at løbe op i enorme 280 milliarder danske kroner. Og så er der tilmed ’kun’ tale om et vinter-OL, som ellers traditionelt set plejer at være markant billigere end sommer-OL på grund af et mindre antal konkurrencer og deltagere.

Udviklingen er bekymrende, mener DIF’s formand, Niels Nygaard.

”Der er nogle klare faresignaler i den økonomiske udvikling på OL-budgetterne., som vi bør være opmærksomme på. Selvom voldsomme budgetoverskridelser i realiteten ’kun’ går ud over det pågældende land og værtsbyen, som afholder OL, smitter det negativt af på hele den olympiske bevægelse,” siger Niels Nygaard og fortsætter:

”OL er som sådan ikke i fare hverken på kort eller lang sigt, men man kan godt overveje, om det hele er ved at blive lidt for stort. Det er i hvert fald kedeligt for OL-bevægelsen, at IOC får det her ry som værende en ekstravagant organisation, når budgetterne gang på gang sprænges.”

De enorme udgifter til det kommende vinter-OL udgifter skyldes blandt, at Sochi på ingen måde er en vintersportsby. Området har således gennem de seneste år gennemgået en komplet forvandling med nye veje, togbaner, hoteller og sportsarenaer, og den slags koster kroner.

”På nogle punkter gav det i sin tid mening, da IOC tildelte Sochi værtskabet, da det givet vis vil kunne skabe noget dynamik i regionen. Men man nok også sige, at nogle at de investeringer, vi har set, virker til at være helt ude i skoven, siger Niels Nygaard. ”

RÅBER OP
Som formand for DIF er Niels Nygaard også formand for Danmarks Olympiske Komité.
Med jævne mellemrum forsøger han og de danske idrætspolitikere at ytre sig internationalt i forhold til de olympiske leges udgiftseksplosion.

”Vi optræder i forskellige sammenhænge med olympiske beslutningstagere, og vi giver løbende vores meninger til kende. Blandt andet mener vi, at IOC bør udvide det aftalesæt, der altid indgås med en værtsby op til et OL. Aftalesættet er i forvejen meget deltaljeret, og stod det til DIF, så skulle dokumentet også indeholde en angivelse af, hvordan det pågældende værtsland til et OL har tænkt sig at investere, og hvordan man vil undgå store budgetoverskridelser. ”

Og det er god ide at råbe op, mener Henrik H. Brandt, der er direktør i Idrættens Analyseinstitut (Idan).

”DIF bestemmer ikke jo ikke, hvor OL skal afholdes, men man kan godt stille løbende forslag til, hvordan man kan sikre økonomisk bæredygtige events,” siger Henrik H. Brandt, som mener, at dansk idræt må have en klar interesse i at dæmpe de ekspanderende OL-udgifter.

”Det, vi har set i flere værtsbyer og nu også i Sochi, gavner i hvert fald ikke idrættens sag,” siger Henrik H. Brandt. Han frygter, at OL og andre store idrætsevents i de kommende mange år overvejende vil finde sted de steder af verden, hvor der er ekstremt mange penge i omløb.

Midt i de abnorme russiske budgetoverskridelser glæder DIF-formand, Niels Nygaard, sig over, at IOC’s nyvalgte præsident, Thomas Bach, har meldt ud, at IOC i fremtiden bør holde øje med, at værtsbyerne ikke render ind i kolossale budgetoverskridelser. Også de ekstremt dyre budrunder vil man gøre noget ved.

”Det er meget positive meldinger fra Thomas Bach, som vi fra dansk side i den grad bakker op om,” siger Niels Nygaard.

Henrik H. Brandt fra Idan er lidt mindre begejstret for Thomas Bachs toner.

”Det er da fint, at Thomas Bach siger, at han vil tage fat i det her. Problemet er bare, at den tidligere IOC-præsident Jacques Rogge sagde det samme, da han blev valgt - uden at der skete noget. ”

Sluger kamelen
Men hvad er det, der gør, at OL-udgifterne gang på gang tordner afsted, når en given værtsby får tildelt de olympiske lege? Det har den danske professor Bent Flyvbjerg fra Oxford Universitet et bud på. Bent Flyvbjerg forsker til dagligt i omkostningerne ved megaprojekter. Han understreger, at olympiske lege skiller sig ud fra andre megaprojekter som eksempelvis bygning af tunneler og broer ved, at OL-projekterne stort set altid sprænger budgetrammerne markant.

”De stigende OL-udgifter skyldes, at den pågældende værtsby og eventuelt IOC ubevidst eller bevidst underbudgetterer. Ubevidst underbudgettering skyldes optimisme. Bevidst underbudgettering skyldes, at man ønsker at få legene til at se billige ud på papiret, så beslutningstagere og skatteborgere lettere sluger kamelen,” siger Bent Flyvbjerg til DIF Opinion.

I Bent Flyvbjergs rapport "Olympic Proportions: Cost and Cost Overrun at the Olympics 1960-2012," ser Bent Flyvbjerg og kollegaen Alison Stewart på OL-udgifterne hos værtsbyerne gennem årene. Sochi er ikke med i rapporten, men Bent Flyvbjerg siger:

“Sochi er det første vinter-OL, som ser ud til at blive dyrere end det foregående sommer-OL (som blev afholdt i London, og var det hidtil dyreste OL, red). Det er uhørt, da det er et faktum, at vinter-OL kun har en tredjedel af de konkurrencer og deltagere, som der normalt er til et sommer-OL. Kort sagt: Sochi sætter helt nye standarder for ekspanderende udgifter,” siger Bent Flyvbjerg, som mener, at det er et problem, at befolkningerne i de lande, der afholdes olympiske lege, misinformeres om de reelle OL- omkostninger. Han mener også, at IOC skal på banen.

”IOC burde gøre mere for at sikre rimelige budgetter og begrænsning af budgetoverskridelser. IOC burde selv tage en del af den økonomiske risiko,” siger Bent Flyvbjerg.

Den tidligere danske OL-guldvinder i badminton Poul-Erik Høyer er i dag præsident for det internationale badmintonforbund og vælges med stor sandsynlighed snart ind i IOC. Bliver han som ventet valgt, vil Høyer også kæmpe mod de voldsomme budgetoverskridelser, forsikrer han over for DIF Opinion.

”IOC har klart interesse i at gøre noget ved det her, og det er også en problemstilling, der optager mig. Selvfølgelig skal man respektere, at et værtsland har ansvaret for investeringerne og økonomien, når legene bliver tildelt, men ingen har interesse i, at budgetterne går amok og udvikler sig i en ekstrem retning, som tilfældet har været med Sochi,” siger Poul-Erik Høyer.