Intelligent dopingjagt i Sochi

Antidoping-indsatsen i Sochi bliver større end til noget andet Vinter-OL i historien. Præsidenten for Wada, Craig Reedie, understreger over for DIF Opinion, at der bliver tale om en ’intelligent’ indsats.
6. feb 2014
Antidoping-indsatsen i Sochi bliver større end til noget andet Vinter-OL i historien. Præsidenten for Wada, Craig Reedie, understreger over for DIF Opinion, at der bliver tale om en ’intelligent’ indsats.

Hent hele DIF OPINION som PDF-fil her.

Dopingtesterne får et par travle uger ved OL i Sochi. 2.453 test vil blive udført, og det er flere end nogensinde tidligere ved et Vinter-OL. Men det mest bemærkelsesværdig er, at 1.269 af disse test vil blive taget på et tidspunkt, hvor atleterne ikke er i konkurrence. Det er en stigning på 57 procent i forhold til 2010-legene i Vancouver.

”Vi må konstatere, at dopede atleter er dygtige til at time det således, at de ikke bliver testet positive i forbindelse med deres konkurrence. Derfor bliver der denne gang anvendt langt større ressourcer på at teste atleterne fra det øjeblik, de ankommer til OL-byen, og det er en ny måde at gøre det på,” siger Lone Hansen, der er direktør for Anti Doping Danmark.

Præsidenten for det internationale Anti Doping Agentur (Wada) har netop været i København, og her gav han en advarsel til de atleter, som overvejer at dope sig til medaljer i Sochi.

”Vi kommer med den bedste teknologi, og mit budskab til de atleter, der overvejer at dope sig er: I kan lige så godt lade være. Hvis I tror, at I er smarte nok til at snyde os og andre atleter, så vil jeg minde om, at vi gemmer alle prøverne i otte år, og derfor vil vi på et eller andet tidspunkt vise, at I ikke var så smarte alligevel,” siger Graig Reedie til DIF Opinion.

Intelligent testning
Der har været en del kritik af, at testningen af atleterne ikke har været effektiv nok. Mange atleter, som har indrømmet massiv dopingmisbrug, er aldrig blevet testet positive, selvom de er blevet testet hundredvis af gange. Den situation vil antidopingmyndighederne gerne væk fra, og derfor bliver der ikke testet tilfældigt længere.

I Sochi koncentrerer man kræfterne om de idrætsgrene, der har en dopinghistorik som eksempelvis langrend. Desuden vil testningen blive målrettet på baggrund af informationer og rygter, som politiet og antidopingmyndighederne har opsnappet, og på bagrund af mistænkelige blodværdier og adfærdsmønstre.

”Tiden med tilfældig testning er forbi. Det var for dyrt og for dårligt, og nu drejer det sig om at teste på baggrund af informationer om de enkelte atleter og deres idrætsgrene. Det kræver, at vi har et godt samarbejde med forbund og organisationer, så vi ved, hvad der rører sig. Vi bliver nødt til at være på forkant, for ellers fanger vi ikke nogen,” siger Lone Hansen.

Ved de seneste to Vinter-OL har der kun været to positive test. For fire år siden i Vancouver blev den polske langrendsløber Kornelia Marek fanget med EPO i kroppen, og i 2006 i Torino, var det den russiske skiskytte Olga Pyleva, der testede positiv og fik frataget sin sølvmedalje.

Men disse to positive prøver fortæller langt fra hele dopinghistorien. I Torino foretog italiensk politi en razzia på det hotel, hvor de østrigske skiskytter holdt til. Flere af dem tog flugten ud af Italien, men det endte med, at seks atleter fik livstidskarantæne – blandt andre langrendsløberen Christian Hoffmann, som delte en blodcentrifuge med den danske cykelrytter Michael Rasmussen.

Donation giver muligheder
Men måske vil flere atleter blive fanget at de almindelige test fremadrettet. I hvert fald har IOC netop ekstraordinært doneret 10 millioner dollar til Wadas arbejde, og det kommer til at gøre en forskel, vurderer Craig Reedie.

”Når der kommer nogle forskere, der tænker ud af boksen med hensyn til dopingtest, så kan vi med denne donation give dem økonomiske muligheder for at arbejde videre med det. Vi har testet blod og urin i de sidste 30 år, men nu har vi ressourcerne til at se, om vi kan teste på en helt anden måde – det kunne måske være en test af atleternes hår. Det er en spændende udvikling og et klart signal fra IOC om, at de vil gå langt for at beskytte de rene atleter,” siger Craig Reedie.

Den skotske Wada-præsident er også vicepræsident i IOC og var leder af organisationskomiteen for OL i London i 2012. Han har blandt andet påtaget sig præsidentskabet for Wada for at være med til at beskytte de olympiske lege.

”Et fænomen som matchfixing er også et problem, men det relaterer ikke i første omgang til OL. Vi er ikke så naive, at vi udelukker, at matchfixing også kan blive et OL-problem, men doping er et problem lige her og nu,” fastslår Craig Reedie, der understreger, hvorfor kampen mod doping er så vigtig.

”Hvis vi ikke er seriøse med hensyn til antidoping, så risikerer vi, at interessen for at se sport forsvinder. Derfor er vi tvunget ud i denne kamp og tvunget til at føre den mere effektivt.”