Dansk OL-deltagelse med begrænsede udgifter

Ny OL-chef slår fast, at dansk deltagelse ved OL i Sochi er en relativ billig omgang. Udtagelsen af en forholdsvis lille trup skyldes dog ikke økonomiske hensyn.
6. feb 2014
Ny OL-chef slår fast, at dansk deltagelse ved OL i Sochi er en relativ billig omgang. Udtagelsen af en forholdsvis lille trup skyldes dog ikke økonomiske hensyn.

Hent hele DIF OPINION som PDF-fil her.

Hvad koster det at sende et dansk OL-hold afsted til Rusland for at forsvare de rød-hvide faner ved vinter-OL? Svaret er cirka en million nettokroner, lyder det fra DIF’s nye chef de mission for OL-delegationen, Morten Rodtwitt.

”Vi bliver af og til spurgt til vores samlede udgifter til OL-holdet, ikke så meget fordi folk har en kritisk holdning til OL-delegationens udgifter, men fordi de ganske enkelt er nysgerrige på en positiv måde,” siger Morten Rodtwitt og understreger, at svaret på en million kroner for Sochi-turen er vejledende.

”Det kommer selvfølgelig lidt an på, hvordan man ser på indtægter og udgifter i forbindelse med et OL, men helt konkret har vi udgifter for cirka 1,2 million kroner i forbindelse med Sochi – alt inklusiv. IOC støtter med omkring 300.000 kroner, og så lander vi på en lille million kroner. I det her regnestykke har vi dog ikke taget løbende indtægter fra OL-sponsorater med, hvilket betyder, at vores OL-udgifter i det samlede billede er meget begrænsede,” siger Morten Rodtwitt.

OL-chefen bakkes op i, at OL er en økonomisk overskuelig opgave af DIF’s direktør, Karl Chr. Koch:

”Samlet set over en fireårig periode med et vinter- og sommer-OL går det økonomiske OL-regnestykke næsten lige op, fordi OL-brandet naturligvis har en vis kommerciel betydning for en organisation som DIF, der er Danmarks Olympiske Komité,” siger Karl Chr. Koch. Han påpeger dog, at man modsat tidligere ikke forventer, at kunne finansiere alle OL-udgifter i de kommende år via OL-topsponsorer.

”Vi har store ambitioner for vores indsats ved det kommende sommer-OL i RIO, og vi etablerer blandt andet et High Performance Center uden for OL-byen. Vi deltager også i flere og flere OL-aktiviteter på ungdomsniveau som European Olympic Games og Youth Olympic Games, og derfor må vi i den kommende OL-periode forvente at få lidt flere udgifter end indtægter på OL-kontoen. ”

LILLE TRUP
Ved det kommende vinter-OL i Sochi sender Danmark et forholdsvist lille hold bestående af to curlinghold og to skiløbere. Det danske OL-hold kunne imidlertid godt have været noget større, hvis ikke DIF’s bestyrelse sidste år havde hævet udtagelseskravene. Det vil dermed sige, at man op til OL denne gang skal have klaret det internationale A-krav (hvis der både er A- og B-krav) og have dokumenteret sit sportslige niveau i konkurrence på World Cup-eller VM-niveau.

Chef de Mission for OL-holdet Morten Rodtwitt slår dog fast, at de strammere udtagelseskrav og den forholdsvis lille danske trup ikke har noget med økonomi at gøre.

”Nej, vi udtager udelukkende vores atleter af sportslige hensyn og ikke efter økonomiske overvejelser.”

Gennem de seneste vinter-olympiske lege har den danske trups størrelse varieret. Historisk set møder DIF ofte kritik for enten at have udtaget et for lille eller et for stort hold til vinter-OL. Ved sidste OL i Vancouver i 2010, hvor Danmark havde et rekordstort hold med, lød kritikken i offentligheden på, at det danske OL-hold alligevel var for stort, fordi flere danske atleter havde det mere end svært i konkurrencerne.

Morten Rodtwitt siger:

”Vi tager ikke til OL for at kæmpe for ikke at blive sidst. Det, der har været vigtigt denne gang, har været, at atleterne kvalificerede sig til OL via konkurrencer på højeste internationale niveau, og derfor har vi også lettere ved at sætte nogle konkrete og realistiske målsætninger for vores atleter. ”