Den nye OL-chef

Morten Rodtwitt har for første gang ansvaret for det danske OL-hold ved legene i Sochi
24. jan 2014
Morten Rodtwitt har for første gang ansvaret for det danske OL-hold ved legene i Sochi

Morten Rodtwitt, 38 år, har afløst DIF's chef de mission siden OL 1998, Jesper Frigast Larsen. Morten står for første gang i spidsen for den danske OL-delegation til det kommende vinter-OL i Sochi.

Hvad laver en chef de mission egentlig?
“Jeg er ansvarlig for alt, der har med en dansk OL-deltagelse at gøre, men nogle af disse opgaver uddelegerer jeg, mens jeg sidder tæt på beslutningerne på andre områder. Men overordnet er jeg blandt andet med til at fastsætte, hvad udtagelseskriterierne er for atleterne inden for de forskellige forbund. Jeg er med til at sammensætte OL-staben, så vi har en god organisation bag holdet. Jeg er med til at analysere, hvilke logistiske udfordringer, der er forbundet med den enkelte OL-værtsby. Kort sagt: Hvordan sikrer vi, at vores atleter kan levere deres bedste præstation inden for de rammer, som økonomien og IOC nu engang sætter for os?”

Er din titel som chef de mission helt ærligt ikke noget fransk pjat?
”Jo! Grunden er, at chef de mission er den internationale titel for mit job, og den, der bliver anvendt i udlandet. Men når jeg er i Danmark, har jeg intet imod at blive kaldt OL-chef, for det er meget beskrivende for det arbejde, jeg laver. Og OL-chef er faktisk også den titel, der står på mit skilt ude foran mit kontor.”

Hvor meget arbejde kræver det at sende et forholdsvist lille dansk OL-hold til Rusland?
”Med et relativt begrænset OL-hold giver det plads til at fokusere på en lang række detaljer. Jeg har ikke lavet en OL-stab, der består af en masse mennesker, når vi ikke er flere. Jeg prioriterer de akkrediteringer, vi får til rådighed, skarpt og forsøger at holde dem sportsligt relateret, så vi optimerer på det sportslige og ikke det administrative. Så tager jeg stort set alt praktisk og organisationsmæssigt selv. For det hører også med til at være chef de mission at slæbe kufferter. Det er ikke kun at trykke medaljevindere i hånden. Og så er jeg allerede begyndt at arbejde på at forberede OL i Rio.”

Glæder du dig til dit første OL som chef de mission?
”Ja! Men nu vil jeg sige, at jeg allerede har været til OL i Beijing, Vancouver og London som vicechef under Jesper Frigast Larsen, og jeg tror ikke, der er den store forskel på at være af sted som vicechef i forhold til som chef de mission. 90 procent af de ting, jeg laver i dag, dem lavede jeg også for et år siden til sommer-OL i London. Så så stor forskel er der ikke, og jeg føler mig godt rustet.”

Er det dit drømmejob at være chef de mission?
”Det er det nok blevet, men i virkeligheden tror jeg ikke, der er så mange mennesker, der drømmer om at blive chef de mission – netop fordi det er de færreste, der ved, hvad en chef de mission laver. Det var ikke det job, jeg gik efter, da jeg var ung, men da jeg fik tilbudt jobbet, tænkte jeg: ’Det lyder spændende, det vil jeg gerne’. Og det fortryder jeg ikke på nogen måde. Det er et hårdt, men spændende arbejde, og jeg synes, det er et stort privilegium at arbejde tæt sammen med sportschefer og landstrænere for at skabe optimale rammer og vilkår under OL for Danmarks allerdygtigste atleter.”

Er det også en måde at opveje på, at det aldrig lykkedes dig at kvalificere dig til et OL som udøver?
”Haha. Nej, det synes jeg ikke, for det er to vidt forskellige ting. Men sagt med et glimt i øjet og et smil på læben, så er det tit en kommentar, jeg får og giver: At når jeg ikke var dygtig nok til at komme med til OL som atlet, måtte jeg jo flytte om på den anden side af skrivebordet.”

Under Jesper Frigast Larsens ledelse vandt Danmark 31 OL-medaljer (otte guld, ti sølv og 13 bronze,). Forudsat at du sidder på posten i 15 år, hvor mange medaljer vinder vi så under din ledelse?
”Det er et sjovt spørgsmål, for det har jeg jo i virkeligheden ikke nogen indflydelse på. Jeg vil hellere måles på, om jeg er lykkedes med at skabe de rammer og vilkår, der skal til, for at atleterne kan yde toppræstationer. Og hvis vi bliver skarpere på netop det område, vil jeg tro, at Danmark, såfremt jeg sidder på posten i lige så mange år som Jesper, vil vinde flere medaljer. Men det vil så ikke være, fordi jeg er chef de mission, men fordi vi generelt er på vej fremad i dansk eliteidræt på netop dette område. Så selvom jeg gerne ville, vil jeg ikke kunne tage æren for en eventuel større medaljehøst.”

Interviewet er bragt i seneste nummer af DIF's magasin Idrætsliv, som har tema om OL i Sochi.

Læs Idrætsliv.