TIPPET: Få kontingentkronerne i hus

Manglende betaling af kontingent er en velkendt udfordring i idrætsforeningerne. Præcisér, hvad medlemmerne får for pengene, lyder et af rådene fra DIF.
16. jan 2014
Manglende betaling af kontingent er en velkendt udfordring i idrætsforeningerne. Præcisér, hvad medlemmerne får for pengene, lyder et af rådene fra DIF.

Er der noget, som ofte sætter grå hår i hovedet på de fleste foreningsledere – ikke mindst dem som besidder kassererposterne – så er det sløve og dårlige betalere. 

Kontingentkronerne er ualmindeligt vigtige for den enkelte klub, og kniber det med at få medlemmernes betaling i hus, kan foreningen hurtigt komme i problemer.  

”Det er voldsomt frustrerende for den enkelte foreningsleder, der skal ud med raslebøssen blandt sine medlemmer og ofte gode bekendte,” siger DIF-konsulent Jan Darfelt. Han uddyber. 
 
”Idrætsforeningerne afspejler samfundet, og her må man bare sige, at vi danskere ikke altid er lige gode til at betale vores regninger til tiden. Hvis det så tilmed er en af de lidt ’blødere’ regninger til en idrætsforening, man ikke har fået betalt, så er der en tendens til, at nogen tænker ’nå ja – det går nok’.”

Frustration i Århus-klub
Århus-klubben Viby Syd Idrætsforening er blandt de klubber, der har udfordringer med at få halet kontingentkronerne i hus. På klubbens generalforsamling tidligere på året besluttede man sig således for at gå lidt mere kontrollerende til værks, idet det nu bliver gjort klart over for medlemmerne, at de eksempelvis må forlade en fodboldtræning, hvis de ikke har betalt det halvårlige kontingent. 
 
”Vi har været for søde i idrætsforeningen, men den går ikke længere. Det går jo udover alle i foreningen, når vi hele tiden skal bruge ressourcer på at indkræve kontingent. Vi er nødt til at lave kontrol, også selvom at vi helst vil undgå det. Vi ville jo hellere bruge ressourcerne et andet sted,” har klubbens formand, Rosita Ahmadian, udtalt til lokalportalen Gellerup.nu.

Meld ud
Jan Darfelt i DIF mener, at det kan være en god idé at præcisere over for medlemmerne, hvad de egentligt får for pengene. 

”Et kontingent dækker jo over meget andet end træning i en idrætsgren et par gange om ugen. Med i pakken får man også adgangen til idrætsfacilliter, turneringsgebyrer og eventuel løn til trænere. Det glemmer mange medlemmer nok nogle at huske på,” siger Jan Darfelt, som også opfordrer foreningsledere til at gøre kontingentinddragelsen så smertefri som overhovedet muligt ved at tænke i elektroniske betalingssystemer via hjemmesiden.