TIPPET: Sådan sparer I på vand- og elregningen

Få bugt med energi- og miljøsyndere i din forening og få flere penge til udstyr.
21. nov 2013
Få bugt med energi- og miljøsyndere i din forening og få flere penge til udstyr.

I Nordborg Roklub på Als var de trætte af, at alt for mange af klubbens penge gik til forbrug. Derfor besluttede klubben at kigge på dens udgifter og fandt her blandt andet ud af, at de kunne spare 12 liter vand – eller det samme som 48 øre - per toiletskyl, hvis de skiftede deres to gamle toiletter ud med to nye vandbesparende toiletter til 2.000 kroner stykket.

Og ifølge Dorthe O. Andersen, miljøkonsulent i DIF, er Nordborg Roklub ikke et enestående eksempel på en klub, der kan spare penge ved at tænke i mere energi- og miljøvenlige baner.

”Der er rigtig mange klubber derude, der vil have godt af at få foretaget et energitjek, og jeg er næsten sikker på, at man hos alle klubber vil finde steder, hvor det er muligt at energieffektivisere,” siger hun.

Brug pengene på det sjove
Dorthe O. Andersen nævner, at der selvfølgelig er forskel på, om klubben er uafhængig af kommunen og dermed selv betaler sine udgifter, eller om den får dem dækket af kommunen.

”For den uafhængige klub er det et helt oplagt område at spare penge på. Alt andet lige må det da være federe som klub at bruge sine penge på aktiviteter og udstyr i stedet for på dyre forbrugsregninger,” siger Dorthe O. Andersen.

Men også hos den klub, der får betalt sine regninger af kommunen, bør der være incitament til at gennemgå sine forbrugsudgifter og overveje grønne løsninger sammen med kommunen.

”Det er et godt signal at sende til kommunen, og i bedste fald siger de ’Tak for at I sparer på vandregningen. Vi sørger for, at det sparede bliver brugt på nye bolde til jer',” fortæller Dorthe O. Andersen.

Se det som en investering
Når først folkene ude i klubberne bliver gjort opmærksomme på de mange grønne sparemuligheder, oplever Dorthe O. Andersen generelt stor forståelse for, at det er et område, hvor der kan gøres en indsats. Men hun oplever også, at mange tror, at det er ualmindeligt dyrt at gøre noget ved.

”Det kan godt være, at en udgift på 2.000 kroner til installation af et nyt vandbesparende toilet i første omgang lyder som mange penge, men det er altså penge, som er sparet hurtigt ind igen,” fortæller Dorthe O. Andersen og slutter af med et sidste råd:

”I stedet for at betragte det som en udgift, så se det som en investering, der både sparer klubben penge og viser samfundssind.”

Tip 1:
START I DET SMÅ

Skift gløde- og halogenpærerne ud med LED-pærer, erstat de gamle brusehoveder med nye sparebrusere og skru ned for radiatorerne, når faciliteterne ikke bliver brugt. Det virker som småting, men det er nemt og billigt og kan gøre en stor forskel på udgiftsposten for både den lille og store klub.

Tip 2:
FÅ BESØG AF EN ENERGIVEJLEDER

Flere kommuner og virksomheder tilbyder gratis energirådgivning, hvor en energivejleder kvit og frit kommer ud til din klub. Gør brug af dette og få energivejlederens råd om, hvor og hvordan din klub kan spare penge på vand-, varme- og elregningen.

Tip 3:
SØG OM HJÆLP OG TILSKUD

Det koster mange penge at få udskiftet vinduer eller installeret solcelleanlæg, og som klub med en begrænset økonomi kan det være svært at finde midlerne til at betale alle omkostningerne selv. Hør derfor det lokale erhvervsliv, om de vil hjælpe med at sponsorere en del af udgifterne, mens der ofte også vil kunne tildeles tilskud af kommunen, så husk at søg om dette.

Historien er fra det seneste nummer af Idrætsliv, som du kan læse her.