DIF Soldaterprojekt har hjulpet skadede soldater tilbage til livet

DIF Soldaterprojekt er blevet evalueret, og resultaterne viser, at projektet har hjulpet de deltagende skadede soldater videre i livet ved hjælp af idræt.
13. nov 2013
DIF Soldaterprojekt er blevet evalueret, og resultaterne viser, at projektet har hjulpet de deltagende skadede soldater videre i livet ved hjælp af idræt.

53 fysisk skadede soldater har deltaget i evalueringen af DIF Soldaterprojekt, der har haft som mål at få deltagerne til at se nye muligheder frem for begrænsninger. Ens for alle soldaterne har været, at de er blevet svært skadet i krig – ofte med amputationer.

Hovedkonklusionerne i den store evaluering er:

  • Soldaterne har via idrætsdeltagelsen helt tydeligt fået mulighed for at etablere en ny forståelse af deres livs mening igennem at finde nye sider af dem selv og deres personlighed. Dertil har idrætsdeltagelsen også rummet et oplagt samtaleemne, hvor deltagerne har reflekteret over deres individuelle og fælles oplevelser, som de alle har været igennem.
  • Et flertal af soldaterne vurderer, at de i dag kan begå sig bedre uden for Forsvarets rammer. Man kan på denne baggrund argumentere for og sandsynliggøre, at DIF Soldaterprojekt har været et positivt element i de projektaktives liv.
  • Over halvdelen af soldaterne svarer, at de har fået nye venner som følge af projektdeltagelsen.
  • Evalueringen peger også på, at det er lykkedes at fastholde soldaterne i idrætten. Dertil sandsynliggør evalueringen, at DIF Soldaterprojekt på en række fronter har bidraget til at stimulere soldaterne i en idrætsligt set positiv retning.

Størstedelen af målgruppen har været med fra projektets start i april 2011. Én af dem er Michael Thiim Sørensen, der blev skadet i 2009 i Afghanistan, hvor hans pansrede køretøj ramte en vejsidebombe.

"Jeg har fundet et fællesskab i denne gruppe, som jeg kender det fra en godt sammentømret enhed i hæren. DIF Soldaterprojekt har højnet min livskvalitet markant og har gjort, at jeg har genfundet en masse glæde ved idræt igen. Idrætten gennem hele dette projekt har været en meget vigtig del af min genoptræning, både i forhold til mine fysiske skader men også i forhold til det psykiske aspekt i det, at affinde mig med den nye situation og komme bedst muligt videre derfra. Uden dette projekt ville jeg ikke være kommet så langt som jeg er i dag," udtaler den skadede soldat Michael Thiim Sørensen.

Udviklingschef i DIF Morten Mølholm siger om resultaterne i rapporten:
"Projektet har givet nogle unge mænd med store traumer en vigtig håndsrækning – både fysisk og socialt. De har været udsendt i et af verdens brændpunkter og er vendt hjem med nogle helt andre forudsætninger, end de havde regnet med. Det kan være svært at acceptere og svært at komme videre derfra. Men det har de gjort med idrætten som værktøj. Det sociale ansvar er jeg glad for, at DIF Soldaterprojekt har været med til at løfte."

Idrætskonsulent i DIF Soldaterprojekt Rune Oland har fulgt soldaterne tæt fra deres ankomst til Rigshospitalets genoptræningscenter. Han har derfra ført dem videre i livet ved hjælp af træningssamlinger, samtaler, deltagelse i blandt andet marathon-løb, alpincamps, adventurecamp, cykelløb gennem Danmark (Ride4Rehab) samt dannelsen af et motorsportshold, Team Wounded Racing.

"Jeg er meget tilfreds og glad over det, evalueringen fortæller. Nemlig at idrætten virker som rehabiliteringsværkstøj. Evalueringen betyder endvidere at de valg der er blevet taget i forbindelse med selve metoden i projektet har været helt rigtige. Men vigtigst af alt så glæder det mig personligt, at jeg har kunnet være medvirkende til at hjælpe nogle mennesker videre der har oplevet noget traumatisk og dermed har haft en svær tid," siger Rune Oland.

Fortsættelse efter 2013
Projektet er indstillet til at fortsætte efter nytår 2013 – dog i en anden form end før med mere fokus på inklusion i idrætsforeninger og med mere elitære mål for øje.

Fakta om DIF Soldaterprojekt
Udviklingsprojektet DIF Soldaterprojekt løber i en knap 3 årig projektperiode fra 1. april 2011 til 31. december 2013. Danmarks Idræts-Forbund (DIF) har bevilget 1,8 millioner kroner til projektet, og påtager sig dermed et ansvar for at hjælpe de soldater, der har betalt en høj pris under udsendelse i internationale militære missioner. Projektet, der skal udvikle idrætstilbud til de sårede soldater, finder sted i et samarbejde mellem Dansk Militært Idrætsforbund (DMI) og Dansk Handicap Idræts-Forbund (DHIF), der deles om resten af udgifterne til det 2,5 millioner kroner dyre projekt.

Hent evalueringen 'Når idræt bliver til alvor'.