Svømmeklub vinder ’vandkamp’ i retten

Svømmeklub i Nordjylland har vundet vigtig retssag.
9. okt 2013
Svømmeklub i Nordjylland har vundet vigtig retssag.

Da Idrætsliv forrige år skrev om en nordjysk svømmeklub, der havde opfundet et nyt vandkoncept, ’Auqa fighting’ var der tale om en ren solstrålehistorie.
  
Svømmeklubben NORD i Nørresundby havde været lidt i krise og forsøgte derfor med nytænkning at ’lokke’ nye medlemmer til klubben med den nye disciplin ’Aqua fighting’, hvor svømning kombineres med kampsport. Ideen, som var fostret i klubbens bestyrelse, blev hurtigt en succes, og alle var glade.
 
Imidlertid var den kampsportsinstruktør, som klubben tidligt i forløbet havde hyret som underviser, også begejstret for ideen, og efter et års tid med ’Aqua fighting’ i Nordjylland søgte han om varemærkebeskyttelse på navnet ’Aqua fighting’. Kort tid efter begyndte han ifølge svømmeklubben også at tilbyde konceptet i kommercielt og privat regi.
 
”Det undrede os selvfølgelig meget. ’Aqua figthing’ er vores idé, og vi har navnet på sporten. Det står ikke til diskussion. Det har aldrig været meningen, at konceptet skulle udbydes kommercielt, men derimod i bedste fald bredes ud til andre svømmeforeninger,” siger formanden for Svømmeklubben NORD, Stine Sørensen. 

”Vi havde brugt en masse frivillig tid og kræfter på det her, og vi syntes bare, at det var så uretfærdigt, at en anden skulle løbe med ideen og tjene penge på den,” siger Stine Sørensen

Svømmeklubben NORD og kampsportsinstruktøren nåede aldrig til enighed om, hvem der havde rettigheden til navnet ’Auqa figthing’, hvorfor svømmeklubben valgte at stævne kampsportsinstruktøren. For kort tid siden faldt dommen så, og det blev til en klar sejr til Svømmeklubben NORD. I dommen fra retten i Hjørring fastslås det, at sagsøgte ikke har ophavsret til betegnelsen ’Aqua Fighting’, da betegnelsen ikke er sagsøgtes opfindelse.
  
Kampsportsinstruktøren blev dømt til at ophøre med produktion, markedsføring, salg og anden kommerciel aktivitet under anvendelse af betegnelsen ’Aqua fighting’ samt at skulle betale en erstatning på 10.000 kroner til Svømmeklubben NORD.

”Vi er selvfølgelig tilfredse med, at dommen faldt så klart ud, og i dag er vi glade for, at vi tog kampen op. Vi mener også, at andre foreninger måske kan lære af det her,” siger Stine Sørensen.

I DIF har jurist Jan Larsen fulgt sagen, og han opfordrer på baggrund af ’vandkampen’ i Nordjylland alle foreninger, der indgår lignende partnerskaber med eksterne partenere til at have helt klare aftaleforhold.  

”Det her er et klassisk tilfælde. En klub samarbejder med nogle personer uden for klubben om at udvikle et eller andet idrætskoncept, og i den forbindelse opstår der strid om, hvem der har retten til ideen. Derfor skal man som forening sørge for at have styr på samarbejdsaftalerne. Det bør stå klart i en kontrakt, at den eksterne bidragsyder skal holde snitterne fra konceptet, og at vedkommende ikke har rettigheden til navnet på den givne aktivitet,” siger Jan Larsen.
 
Sagsøgte Morten Aarestrup har valgt ikke at anke dommen, men han siger til Idrætsliv: 

”Det er træls det her, og jeg er langt fra enig med dommen. Jeg har overvejet at anke, men det svært for mig som enkeltmandsfirma at tage kampen op,” lyder det fra Morten Aarestrup, som stadig mener, at han fik ideen til ’Auqa fighting’ først.
 
”Dommeren valgte at kigge, hvem der har brugt ’Aqua fighting’ først i erhvervsmæssig sammenhæng, og det har svømmeklubben. Men nu må jeg bare sige ’fred være med det’ og komme videre.”

Morten Aarestrup tilbyder i dag stadig instruktørbistand i kampsport i vand, men under et andet navn end ’Aqua fightng’.