Brydning fortsætter på OL-programmet

På IOC’s session i Argentinas hovedstad, Buenos Aires, blev brydning valgt som den 28. og sidste idrætsgren på OL-programmet, når Tokyo er OL-vært i 2020. Brydning vandt foran baseball/softball og squash.
8. sep 2013
På IOC’s session i Argentinas hovedstad, Buenos Aires, blev brydning valgt som den 28. og sidste idrætsgren på OL-programmet, når Tokyo er OL-vært i 2020. Brydning vandt foran baseball/softball og squash.

Tidligere på året indstillede IOC’s eksekutivkomité, at brydning skulle fravælges ved legene i Tokyo i 2020. Det endelige valg skulle tages på IOC’s session, som afholdes i disse dage i argentinske Buenos Aires. IOC-medlemmerne valgte imidlertid at beholde brydning på OL-programmet på bekostning af squash og baseball/softball.

Brydning fik 49 af de 95 afgivne stemmer og sikrede sig således det krævede absolutte flertal. Baseball og softball fik 24 stemmer, mens squash fik 22.

Niels Nygaard, der er formand for DIF og dermed også for Danmarks Olympiske Komité, siger om valget af brydning:
”Der gik kæmpe rystelser gennem brydeverdenen, da IOC’s eksekutivkomité tilbage i februar i år indstillede, at brydning skulle af OL-programmet i 2020. Men den indstilling fulgte IOC-medlemmerne ikke i dag, fordi brydning gennem det seneste halve år har gjort en kæmpe indsats for at forny sig. Der er sket store organisatoriske tilpasninger og regelændringer, som gør, at IOC-medlemmerne ønsker at beholde brydning på programmet.”   

Niels Nygaard fortsætter:
”At brydning var ved at ryge ud af OL-programmet sender et signal fra IOC til alle olympiske idrætsgrene om, at man skal være oppe på dupperne og forny sig, hvis man fortsat ønsker at være en del af de olympiske lege.”

Brydning tog den 28. og sidste ledige plads på sportsprogrammet. Udover brydning er der 25 såkaldte kerneidrætsgrene samt golf og syvmandsrugby, som er sikret deltagelse ved OL i 2020. Der kan maksimalt være 28 idrætsgrene på programmet til et sommer-OL.

Danske brydere har vundet 12 OL-medaljer gennem tiderne. Den seneste i 1948. Ved OL i London 2012 var det meget tæt på OL-bronze til Mark O. Madsen og Håkan Nyblom, de blev imidlertid begge nr. 5.

”Danmark har stolte olympiske traditioner i brydning. Senest med to femtepladser ved OL i London. Jeg ønsker brydning stort tillykke med valget og håber, at de kan videreføre de stolte danske brydetraditioner ved OL fremover,” siger Niels Nygaard fra IOC-sessionen i Buenos Aires.  

Brydning har altid været en del af det olympiske program med undtagelse af legene i 1900.