OL 2020: Brydning hænger i en tynd tråd

Brydning er på vej ud af OL, efter at IOC's eksekutivkomite i dag har anbefalet, at brydning ikke skal være på OL-programmet i 2020. DIF's formand er overrasket.
12. feb 2013
Brydning er på vej ud af OL, efter at IOC's eksekutivkomite i dag har anbefalet, at brydning ikke skal være på OL-programmet i 2020. DIF's formand er overrasket.

IOC’s eksekutivkomite har i dag skåret ned på antallet af OL’s kerneidrætsgrene fra 26 til 25. Eksekutivkomiteen har således indstillet til IOC’s session i Buenos Aires 7.-10. september 2013, at det er brydning, der skal vælges fra til OL 2020.

”Det er overraskende, at det er en klassisk olympisk idræt som brydning, IOC nu ser ud til at vælge fra. Og set med danske briller er det beklageligt, for vi har gode olympiske traditioner i brydning. Vi har ved de seneste tre olympiske lege haft brydere med på det danske OL-hold, og ved OL i London var især Håkan Nyblom tæt på at vinde bronze. Vi vil nu spændt følge, om brydning eventuelt kommer tilbage i OL-varmen, når IOC senere på året skal vælge en idrætsgren blandt en række kandidater til én ledig plads på sportsprogrammet for OL 2020," siger DIF's formand Niels Nygaard og fortsætter.

"Principielt er det vigtigt, at der sker fornyelser på OL-programmet, og når der maksimalt kan være 28 idrætsgrene med ved OL vil det desværre komme til at gå ud over nogle idrætsgrene,” siger DIF’s formand Niels Nygaard.

På et møde i maj vælger eksekutivkomiteen hvilke idrætsgrene, der skal stemmes om på sessionen i september til en ledig plads på sportsprogrammet ud over de 25 kerneidrætsgrene samt golf og syvmandsrugby, som er sikret deltagelse ved OL i 2020. Der kan maksimalt være 28 idrætsgrene på programmet til et sommer-OL.

Kandidaterne er Softball/Baseball, Karate, Squash, Rulleskøjteløb, Wushu (kinesisk kampsport), wakeboard, sportsklatring – og brydning.

Danske brydere har vundet 12 medaljer ved OL – 2 guld, 3 sølv og 7 bronze. Den seneste i 1948. Ved OL i London 2012 var det meget tæt på OL-bronze til Mark O. Madsen og Håkan Nyblom, de blev imidlertid begge nr. 5.

Brydning er med ved OL i Rio i 2016.