Regeringen viser handlekraft

Regeringen har i løbet af årets første dage vist handlekraft i forbindelse med to af de største trusler mod idrætten – matchfixing og doping. Det fortjener ros, mener Danmarks Idræts-Forbund (DIF), som følger op med egne initiativer på områderne.
28. jan 2013
Regeringen har i løbet af årets første dage vist handlekraft i forbindelse med to af de største trusler mod idrætten – matchfixing og doping. Det fortjener ros, mener Danmarks Idræts-Forbund (DIF), som følger op med egne initiativer på områderne.

Hvis man hører til dem, der overvejer en karrierevej inden for matchfixing eller doping, så bør man tænke sig om en ekstra gang. DIF har gennem længere tid forsøgt at få politikere til at sætte fokus på de to områder, som er de allerstørste trusler mod idrætten, og straks fra årets begyndelse er regeringen gået i offensiven.

Først nedsatte kulturminister Marianne Jelved (R) en arbejdsgruppe, der skal vurdere om lovgrundlaget er godt nok til at tackle de stigende problemer med matchfixing. Dernæst besluttede regeringen at hæve strafferammen for grov dopingkriminalitet fra to til seks år.

Begge initiativer hilses meget velkommen af DIF, for de er med til at beskytte den idræt, som fylder så meget og har så stor betydning for det danske samfund. Store idrætspræstationer kan, som vi blandt andet så det ved OL, fascinere, skabe glæde og samle danskerne. Men den fascination forsvinder, hvis det viser sig, at konkurrencerne er inficerede af doping, eller at resultaterne er givet på forhånd på grund af matchfixing.

Matchfixing er et relativt nyt fænomen, og i Danmark har vi hidtil været forskånet for de helt store sager. Men de banker på døren, og derfor er det afgørende, at vi får kigget lovgivningen igennem og justeret den, så den er klar til at værne idrætten mod spillesyndikater, der tager idrætten som gidsel i jagten på lyssky profit.

Doping har idrætten kæmpet med i længere tid. Anti Doping Danmark arbejder hver dag hårdt for at afsløre de atleter, der via doping forsøger at snyde deres konkurrenter og publikum. Men de kriminelle bagmænd, som distribuerer dopingen, har idrætten ikke ressourcerne eller bemyndigelsen til at få fat i. Derfor er det glædeligt, at strafferammen nu bliver ganget med tre. Det betyder, at dopingsager vil avancere op gennem politiets sagsmapper og fremover skal prioriteres langt højere, end tilfældet har været hidtil.

De nye tiltag fra regeringen betyder ikke, at idrættens egne institutioner skal ligge på den lade side. Vi skal samarbejde med myndighederne for at afsløre de personer, der truer idrætten, og vi skal sikre, at idrættens egne regler på området er gode nok. Derfor har DIF blandt andet brugt 2012 til at udarbejde et omfattende regelsæt på matchfixing-området med over 60 nye bestemmelser, som skal vedtages på DIF’s kommende årsmøde til maj.

Regeringens seneste initiativer vil hjælpe i kampen mod matchfixing og doping, og det er en kamp, som idrætten ikke har råd til at tabe.

(Ovenstående debatindlæg er bragt i JP lørdag den 26. januar)