Medaljehøst på 108 internationale medaljer

2012 var et dansk sportsår fyldt med flotte præstationer ved både OL, PL, VM og EM. Klarest i erindringen står OL i London, hvor Danmark med ni medaljer leverede de bedste lege siden 1948.
28. dec 2012
2012 var et dansk sportsår fyldt med flotte præstationer ved både OL, PL, VM og EM. Klarest i erindringen står OL i London, hvor Danmark med ni medaljer leverede de bedste lege siden 1948.

108 OL-, PL-, VM- og EM-medaljer lyder bundlinjen på, når årets medaljeregnskab gøres op. Og det vækker begejstring hos Jesper Frigast Larsen, der er OL- og Elitechef i DIF:
 
”Når danskerne ser tilbage på sportsåret 2012, så er det klart, at det er OL, som springer i øjnene. Og med god grund. I London leverede de danske atleter over en bred kam fornemme præstationer. Det blev til ni medaljer og dermed det sportsligt bedste OL i over 60 år. Når det er sagt, så har danske atleter også markeret sig stærkt ved PL, VM, EM og diverse andre internationale konkurrencer. Det har været et rigtig godt sportsår, som samtidig lover godt for fremtiden i dansk eliteidræt.”
 
De 108 medaljer blev vundet i 23 specialforbund, og sammenligner man medaljehøsten i 2008, som har samme turnus i internationale mesterskaber, så lød regnskabet dengang på 124 internationale medaljer vundet i 30 specialforbund.
 
”I 2012 vandt Danmark 16 færre medaljer end i 2008. Til gengæld er mange af medaljerne i 2012 vundet i idrætsgrene, hvor den internationale konkurrence er benhård. Det netop overståede VM i svømning, hvor Danmark med 10 medaljer bliver tredjebedste nation - kun overgået af USA og Kina - er et glimrende eksempel på en idrætsgren, hvor konkurrencen næppe bliver meget hårdere, men hvor danske atleter virkelig viser klassen på den internationale scene,” siger Jesper Frigast Larsen og fortsætter:
 
”Det er også vigtigt at fremhæve, at der fortsat vindes medaljer i idrætsgrene, som ikke støttes af Team Danmark og dermed har et sparsomt økonomisk råderum til elitearbejdet. Det vidner om godt talentarbejde og om, at mange specialforbund har både evner og vilje til at vise sig frem internationalt.”
 
Udover de 108 OL-, PL-, VM- og EM-medaljer, så har der også stået danskere på medaljeskamlen ved store mesterskaber, som ikke tæller med i DIF’s officielle medaljestatistik.
 
”Det er vigtigt at understrege, at OL, PL, VM og EM kun tegner sig for en del af det samlede, internationale eliteidrætsbillede. I medaljestatistikken på 108 medaljer, ser man fx ikke de mange fornemme badmintonsejre i Super Serie-turneringen, tennisspilleren Frederik Løchte Nielsens bemærkelsesværdige double-sejr ved Wimbledon og golfspilleren Thorbjørn Olesens Europa Tour-gennembrud og sejr på Sicilien,” siger Jesper Frigast Larsen.
 
Se DIF’s samlede medaljestatistik på www.dif.dk