Dansk idræts grand old man runder 90

Både som topatlet, medlem af DIF’s bestyrelse og den internationale olympiske komite har Niels Holst-Sørensen i en menneskealder præget dansk idræt. Selvom han den 19. december fylder 90 år, er han stadig aktiv.
19. dec 2012
Både som topatlet, medlem af DIF’s bestyrelse og den internationale olympiske komite har Niels Holst-Sørensen i en menneskealder præget dansk idræt. Selvom han den 19. december fylder 90 år, er han stadig aktiv.

Niels Holst-Sørensen fylder i dag den 19.12 90 år. DIF ønsker stort tillykke.

Niels Holst-Sørensens lange liv med idrætten som fast følgesvend tog for alvor fart, da han i 1940’erne var en af verdens bedste atletikudøvere. Mere end et halvt århundrede senere er han stadig lige passioneret omkring sporten og især atleternes vilkår.

I nyere tid er Niels Holst-Sørensen bedst kendt som en fremtrædende dansk og international idrætspolitiker. Han blev medlem af Danmarks Olympiske Komite (DOK) i 1977 og var formand fra 1981-1984. Det var før DOK og DIF blev fusioneret i 1993. Holst-Sørensen var medlem af DIF’s bestyrelse i perioden 1993-2002.

Niels Holst-Sørensen var medlem af den internationale olympiske komite (IOC) fra 1977-2002 og har siden været æresmedlem. Danmark er ikke automatisk sikret et medlem i IOC, men Holst-Sørensens mangeårige indsats for bevægelsen banede vejen for, at en anden dansker – Kai Holm – blev optaget som medlem i 2002.

Også uden for idrætsarenaerne har Niels Holst-Sørensen gjort karriere. Han var generalmajor, chef for Flyvevåbnet fra 1970-1982 og har været dansk medlem af NATO’s militærkomite. Niels Holst-Sørensen er kommandør af 1. grad af Dannebrogsordenen.

TOPATLET
Ved EM i 1946 vandt Niels Holst-Sørensen guld på 400 og sølv på 800 meter. På grund af 2. Verdenskrig blev OL aflyst i 1944, hvor han ellers ville have haft gode muligheder for et topresultat. Holst-Sørensen sluttede sin atletikkarriere ved OL i London i 1948, hvor han blev nr. 8 i 800 meter-finalen. I 27 år var han indehaver af den danske rekord på 400 meter i tiden 47,6 sekunder og har vundet 18 danske mesterskaber. 

Senere i sin idrætspolitiske karriere lagde han meget vægt på, at atleterne skal have gode vilkår. Hans interesse for atleterne er også tydelig, når han til hvert OL besøger de danske atleter i den olympiske landsby. Senest overværede Holst-Sørensen OL i London, hvor han altså selv var aktiv atlet i 1948.

STADIG AKTIV
Niels Holst-Sørensen har langt fra sluppet kontakten til DIF og den danske idrætsverden. Han er en flittig gæst til DIF’s repræsentantskabsmøder og er også med på DIF’s bestyrelsesmøder, når der er internationale og olympiske emner på dagsordenen. Her kan Niels Holst-Sørensen blandt andet fortælle nyt fra møderne i IOC, som han deltager i rundt om i verden. Desuden har DIF’s bibliotek også glæde af de mange olympiske effekter, som Holst-Sørensen bidrager med. 

Niels Holst-Sørensen er gift med Hjørdis, og sammen har de et barn, et barnebarn og to oldebørn. I fritiden spiller Niels Holst-Sørensen golf tæt på sit hjem. Indtil for nogle år siden var han også aktiv løber og langrendsløber.