DIF: Længere skoledag skal bevæge børn

Længere skoledage er en fantastisk mulighed for at skabe verdens mest aktive folkeskole, hvor idræt og fysisk aktivitet er tænkt ind fra start til slut på hver eneste skoledag.
5. dec 2012
Længere skoledage er en fantastisk mulighed for at skabe verdens mest aktive folkeskole, hvor idræt og fysisk aktivitet er tænkt ind fra start til slut på hver eneste skoledag.

Regeringen har netop offentliggjort sit udspil til folkeskolereform og målsætningen om længere skoledage. Den målsætning deler DIF:

”En længere skoledag åbner dørene til en helt ny skoleverden, hvor børnene kan få en mere varieret hverdag fyldt med undervisning, leg og bevægelse. Gevinsterne er øget trivsel og sundhed og bedre læring,” siger DIF’s formand Niels Nygaard og fortsætter:

”Mere idræt og bevægelse i skolen gavner alle elever, herunder også de ældre elever, som har droppet fysisk aktivitet og valgt foreningsidræt fra. Og de mange – især drenge – som vi skylder at give muligheden for at få brændt deres krudt af i løbet af dagen.”

DIF mener, at skoledagen bør indeholde kortere moduler med idræt og fysisk aktivitet. Bevægelse bør tænkes ind i forhold til de boglige fag, sådan som det fx sker nogle steder i dag med ”løb-og-læs” i dansktimerne. Og så skal frikvarterne summe af fysisk aktive børn. 

I arbejdet med at sikre eleverne en længere skoledag, der også giver plads til fysisk aktivitet, anbefaler DIF, at man lokalt etablerer et samarbejde mellem skolen, foreningslivet, SFO’er og ungdomsklubber.

I forhold til selve idrætsfaget har der i alt for mange år været tale om et fag med lav status. DIF mener derfor, at der skal aflægges prøver i idræt og gives karakter. 

Skolernes fysiske omgivelser skal være i orden, for at eleverne kan være aktive i løbet af en lang skoledag. Adgang til idræt og andre fysiske aktiviteter bør være en vigtig del af vurderingen af landets skoler.

”Vi har i Danmark alle muligheder for at skabe verdens mest aktive folkeskole. Men det kræver, at vi gør op med vanetænkningen. Forudsætningen for, at vi kan komme videre, er at indføre en længere skoledag. Det er et flertal af politikere klar til. Politikerne skal også være klar til at melde klart ud, at idræt og bevægelse skal være tænkt ind fra start til slut på hver eneste skoledag. Det skylder vi børnene, forældrene, lærerne – og os alle sammen,” siger Niels Nygaard.