Minister vil have børn i bevægelse

DIF certificerer snart idrætsbørnehave nummer 100. Men børne- og undervisningsministeren vil have endnu mere bevægelse og idræt ind i institutionerne, og foreningsidrætten er klar til at hjælpe pædagogerne med værktøjerne.
23. nov 2012
DIF certificerer snart idrætsbørnehave nummer 100. Men børne- og undervisningsministeren vil have endnu mere bevægelse og idræt ind i institutionerne, og foreningsidrætten er klar til at hjælpe pædagogerne med værktøjerne.

Foreningsidrætten engagerer sig mere end nogensinde i de danske børns hverdag i institutionerne. Meget snart bliver idrætsvuggestue/børnehave nummer 100 DIF-certificeret, og samtidig er DIF’s og KFUMs Idrætsforbunds nyudviklede idrætskoncept ”Rend og hop med Oliver” på bare otte måneder nået ud til flere end 20.000 danske børnehavebørn.

Den indsats bliver der kvitteret for hos børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S), som har lanceret en vision om, at der skal endnu mere bevægelse og fysisk aktivitet i institutionsbørnenes hverdag.

”Det er nogle super fede projekter, der trækker på det bedste i forhold til foreningsidrætten. Tidligere har der været vandtætte skotter mellem foreningsdanmark og institutionsdanmark, men de er ved at blive nedbrudt, så parterne hver især kan trække på hinandens kræfter,” siger Christine Antorini til DIF Opinion.

DIF vil med i reform

Regeringen planlægger en reform af pædagoguddannelsen med henblik på, at der kommer mere fokus på læring helt fra børnene kravler i vuggestuen. Den læring skal ifølge Christine Antorini blandt andet ske via fysisk aktivitet, og DIF er klar til at bidrage til processen.

”DIF bidrager meget gerne til arbejdet med en reform af pædagoguddannelsen. Vi og vores pædagogiske samarbejdspartnere har masser af erfaringer at spille ind med. Arbejdet med vores idrætsinstitutioner er blevet en større succes, end vi havde drømt om, og det viser, at institutionerne gerne vil arbejde med fysisk aktivitet, hvis de får de rigtige værktøjer til rådighed,” siger Preben Staun, der er næstformand i DIF.

Han fortæller, at kommunerne i dag lytter til foreningsidrætten og er klar til samarbejde i modsætning til tidligere, hvor idrætten ofte var kastebold mellem kultur- og fritidsforvaltningen og børne- og ungeforvaltningen.

Det gode eksempel

Det er dog ikke alle kommuner, der prioriterer den fysiske aktivitet i institutionerne, men børne- og undervisningsministeren afviser at gå ind og tvinge kommunerne. Hun tror i stedet på de gode eksemplers magt.

”Vi kan ikke stramme mere via lovgivning. Men vi har gang i nogle andre initiativer. Blandt andet ’Projekt læring i bevægelse’, hvor vi kigger på, hvordan pædagoger kan blive bedre til at dele deres viden på området. Projektet inviterer institutionerne til at fortælle om deres erfaringer med at integrere bevægelse i læringen, og vi har modtaget flere eksempler fra idrætsinstitutionerne,” siger Christine Antorini

Læs hele historien i DIF Opinion