Et OL i verdensklasse

De danske OL-forberedelser været optimale, men fundamentet for de flotte OL-præstationer bliver lagt i idrætsforeningerne.
17. aug 2012
De danske OL-forberedelser været optimale, men fundamentet for de flotte OL-præstationer bliver lagt i idrætsforeningerne.

OL 2012 er slut. Danske atleter, trænere og ledere er nu taget hjem fra London. Set med danske briller blev 2012-legene de mest succesrige siden OL 1948. De danske atleter vandt ni medaljer og fik ikke færre end 33 placeringer i top otte i 13 forskellige idrætsgrene. Det er helt fantastisk flot, når man tager Danmarks størrelse i betragtning. I medaljestatistikken landede vi foran alle de andre nordiske lande og foran langt større nationer som fx Argentina, Serbien og Tyrkiet. Successen kan især tilskrives to forhold.

Rød tråd
For det første har vi i Danmark en meget velfungerende idrætsmodel med foreninger og forbund i DIF-idrætten, som kan fremdyrke og understøtte talenterne, kombineret med Team Danmarks supplerende støtte til eliten. Der går en klar rød tråd fra de danske badmintonspillere, som de seneste uger har spillet lige op med verdenseliten i Wembley Arena, til de 10 årige piger og drenge, som hver uge møder op til badmintontræning i den lokale hal. Fundamentet for de flotte præstationer vi har set i London – i badminton og i andre idrætsgrene – bliver lagt i idrætsforeningerne.
For det andet har de danske OL-forberedelser været optimale. Atleterne har generelt været dygtige til at holde et skarpt fokus og leve op til ledestjernen for det danske OL-hold op til og under OL, som har været ’Personal Best til OL’. At de skulle kunne præstere deres allerbedste i London. På den måde kan vores målbevidste og succesrige atleter være rollemodeller for mange andre i det danske samfund.

Ros til britiske værter
Når jeg tænker tilbage på OL 2012, vil jeg – udover at mindes de danske toppræstationer – også huske på et flot og veltilrettelagt OL, som de britiske værter fortjener stor ros for. Et OL, hvor ikke færre end 70.000 frivillige hjælpere – de såkaldte Games Makers – satte deres positive aftryk på legene med smittende godt humør og hjælp i alle typer situationer. De var med til at gøre legene til en succes, og viste de positive kræfter frivilligheden rummer – også i et topprofessionelt arrangement som et OL.
OL understreger, hvordan idræt kan begejstre og skabe national identifikation. Hjemme i Danmark foran tv-skærmene. Og hos de danskere, der tog turen til London. Det var fantastisk at opleve opbakningen til atleterne fra de danske tilskuere i London, på Facebook og via mange andre kanaler. Opbakningen til de danske atleter har været formidabel, og jeg ved, at atleterne har sat stor pris på den under OL.

Nyt kuld står klar
OL 2012 er slut. Resultaterne fra London, og den idrætsmodel de baserer sig på, lover godt for OL i Rio de Janeiro om fire år. I Rio vil vi se mange af de danske atleter fra OL i London sammen med et frisk kuld af nye unge talenter, der står på spring. Det kan måske virke underligt allerede at stille skarpt på Rio nu, men gode elitepræstationer kræver langtidsplanlægning – og i den sammenhæng er fire år ikke alverden. Jeg er sikker på, at vi er mange, der glæder os til nye flotte danske præstationer til den tid.