CAS idømmer Alex Rasmussen karantæne

Cykelrytteren Alex Rasmussen er blevet idømt 18 måneders karantæne af sportsdomstolen CAS på grund af mangelfulde whereabouts-oplysninger. Han kommer ikke med til OL, hvilket koster en dansk medaljechance.
4. jul 2012
Cykelrytteren Alex Rasmussen er blevet idømt 18 måneders karantæne af sportsdomstolen CAS på grund af mangelfulde whereabouts-oplysninger. Han kommer ikke med til OL, hvilket koster en dansk medaljechance.
Den internationale sportsdomstol, CAS, har onsdag idømt cykelrytteren Alex Rasmussen en karantæne på 18 måneder. Karantænen begynder med tilbagevirkende kraft den 1. oktober 2011 og løber frem til 1. april 2013.

Årsagen er, at Alex Rasmussen inden for en periode på 18 måneder har haft tre overtrædelser af reglerne om at stå til rådighed for dopingtest uden for konkurrence – de såkaldte whereaboutsregler.

I november sidste år blev Alex Rasmussen ellers frikendt af DIF’s dopingnævn med den begrundelse, at den internationale cykelunion, UCI, brugte for lang tid på at indberette overtrædelsen til Alex Rasmussen. UCI indbragte afgørelsen for CAS med krav om, at Alex Rasmussen skulle idømmes to års karantæne begyndende fra det tidspunkt, hvor CAS afsagde sin dom. Desuden krævede UCI, at Alex Rasmussen skulle tilbagebetale sine præmiepenge, og at DIF skulle betale alle sagsomkostninger.

Overrasket over afgørelse

CAS gav delvist UCI ret. Alex Rasmussens karantæne blev dog langt mindre, han fik lov til at beholde præmiepengene, og parterne skal hver især betale deres egne sagsomkostninger.

”Som formand for dopingnævnet er jeg er overrasket over, at CAS kom til det resultat. Men det må jeg jo tage til efterretning. Nu må jeg læse afgørelsen igennem, før jeg kan kommentere den nærmere,” siger dopingnævnets formand, Torben Jessen.

Afgørelsen får konsekvenser for den danske OL-trup. Alex Rasmussen skulle have deltaget i holdløbet på banen – en disciplin hvor han i 2008 i Beijing var med til at vinde sølv. På grund af CAS' afgørelse kan han ikke deltage ved det kommende OL i London.

”Jeg forventer stadig, at det danske hold klarer sig godt i London, men vi må være ærlige og sige, at det var medaljechancen, der røg med denne afgørelse. Jeg ærgrer mig over, at det skulle tage så lang tid at komme med en afgørelse, fordi i høj grad går ud over OL-forberedelserne,” siger Jesper Frigast Larsen, der er OL/elitechef hos DIF og chef de mission for det danske OL-hold.

Sagen kort:

Alex Rasmussens tre overtrædelser af whereabouts-reglerne - og som han selv har erkendt - skete på følgende tidspunkter:

1. Anti Doping Danmark havde den 1. februar 2010 et mislykket forsøg på dopingkontrol, hvilket medførte en advarsel fra ADD ved brev af 16. februar 2010.
2. Alex Rasmussens manglende rettidige indberetning af whereabouts pr. 1. oktober 2010 medførte en advarsel fra Anti Doping Danmark ved brev af 26. oktober 2010.
3. UCI havde den 28. april 2011 er mislykket forsøg på dopingkontrol, hvilket medførte advarsel fra UCI ved brev af 18. august 2011.

UCI anmodede den 13. september 2011 Anti Doping Danmark (ADD) om at indlede sag mod Alex Rasmussen, som i henhold til de nationale dopingregler overdrog ADD sagen til behandling i Danmarks Idræts-Forbunds retssystem, hvor dopingudvalget fungerer som anklagemyndighed og dopingnævnet som domstol i sager efter dopingreglerne.

Dopingnævnet behandlede sagen på et møde 17. november 2011 og afgjorde her, at Alex Rasmussen skulle frifindes.

UCI ankede til CAS, som den 4. juli 2012 delvist gav UCI medhold.