Match fixing - et krydsermissil mod eliteidræt

International elitesport vurderet på linje med koreograferede såkaldte sportsgrene som amerikansk TV-wrestling. Et mareridtsagtigt fremtidsscenarium, ja. Men ikke desto mindre et mareridt, vi risikerer at vågne op til om få år.
15. maj 2012
International elitesport vurderet på linje med koreograferede såkaldte sportsgrene som amerikansk TV-wrestling. Et mareridtsagtigt fremtidsscenarium, ja. Men ikke desto mindre et mareridt, vi risikerer at vågne op til om få år.

Problemet er match fixing. Vi ved ikke med sikkerhed, hvor omfattende det er. Men vi ved, at der er et problem. Og at det er voksende.

Match fixing kan, hvis vi ikke er påpasselige, udvikle sig til at være et krydsermissil mod idrættens legitimitet og eksistensberettigelse. Breder der sig en opfattelse af, at kampe er aftalt på forhånd, vil det få store konsekvenser. Så forsvinder først fascinationen og dernæst både tilskuere, sponsorer og de, der spiller ærligt på sportsbegivenheder. Og dermed samlet set hovedparten af det finansieringsgrundlag idrætten har i dag.

En sådan udvikling hverken kan eller vil vi acceptere. Vi vil i DIF arbejde målrettet sammen med specialforbund, foreninger og danske myndigheder på at forebygge og bekæmpe match fixing. Vi vil også arbejde for at udvikle det internationale samarbejde mellem idrætslige og statslige myndigheder om bekæmpelse af match fixing.

Det vil vi, fordi det ikke er en kamp, der kan kæmpes og vindes inden for Danmarks grænser alene. Der er behov for en international indsats. Men der er også brug for en indsats i Danmark, så forbund, foreninger og udøvere er helt på det rene med regler og etik.

Jeg vil gerne opfordre den danske regering til et tæt samarbejde med idrættens organisationer om bekæmpelse af match fixing. Regeringen kan fx hjælpe med en stramning af straffeloven og ved at forbyde den type spil, der er mest udsat for snyd. Og den kan hjælpe med at afsætte de nødvendige ressourcer og bruge de relevante redskaber til effektivt at efterforske mistanke om match fixing.

Match fixing er en vanskelig problemstilling. Mindst lige så kompleks, som da vi for år tilbage optrappede kampen mod doping.

Vi har i DIF igangsat et udvalgsarbejde for at afdække, hvordan vi fremadrettet kan bekæmpe match fixing. I det arbejde vil vi naturligvis også trække på de erfaringer, enkelte specialforbund allerede har gjort sig.

Match fixing og spil på egne konkurrencer er allerede i dag i modstrid med DIF’s etiske kodeks og IOC's regler. Vi skriver i disse dage til forbund og foreninger for at gøre opmærksom på udfordringerne med match fixing og på de gældende regler og etiske retningslinjer.

TV-wrestling kan formentlig være underholdende for nogle tv-seere. Men wrestling er fra en anden planet end elitesport. Og sådan bør det fortsat være.

Indlægget har været bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten 15. maj 2012.