DIF DM-ugen

Aktiviteter på skolerne

Det er en oplagt mulighed at benytte idrætstimerne til at arbejde med nogle af de sportsgrene, som afvikler DM under DIF DM-ugen. Der er store og kendte sportsgrene som atletik, fodbold, golf, tennis og cykling, men der er også nicheprægede sportsgrene som minigolf, petanque, dart, billard og bowling. Vi foreslår et miks, når I skal kåre klassens/årgangens/skolens DIF DM-ugen mester 2024.

Vi anbefaler at arbejde i ugerne 20-24, 13. maj-14. juni, så alle er klar til at overvære DM-konkurrencerne i Herning under DIF DM-ugen. 

Spar Nord Fonden

Materialepakke

Skoler i Herning Kommune vil modtage en materialepakke, som er finansieret af Spar Nord Fonden, der også står bag Spar Nord Fondens kom-og-prøv-park under DIF DM-ugen. 

Materialerne er udvalgt, så de kan supplere de materialer, skolerne råder over i forvejen og dækker følgende sportsgrene:

Dart: 3 sæt magnetdart
Skydning: 3 sæt armbrøst pistol
Bowling, 2 sæt skumbowling
Petanque: 1 sæt crossboccia 12 bolde
Flag-football: Tag-fat rugby taske og 2 Wilson amerikanske fodbold str. 3 og 5.

Det hele leveres samlet i en taske og er købt hos A-Sport.dk.
Til materialerne vil der blive udarbejdet en plan for øvelser, der kan benyttes i træning og konkurrence, og derudover vil vi lave en illustration af, hvordan materialerne kan sættes op indendørs i hallen.

Forslag til aktiviteter

Nedenfor kan du få ideer til, hvordan du kan bruge idrætstimerne i forbindelse med DIF DM-ugen.

Undervisningsforløb/DM-ugen dag 

Udvælg discipliner 
Start med at udvælge de discipliner, som din klasse skal afvikle skole/klasse DM i. Alle elever skal igennem alle aktiviteter, og vi har valgt nedenstående ud (der kan sagtens vælges andre/flere aktiviteter, og laves egne regler for at optjene point). Alle aktiviteter, kan gennemføres både inde og ude, men dart, bowling og skydning er nok lettest at styre indendørs grundet vinden.
1.    Længdespring
2.    Kuglestød
3.    Dart
4.    Bowling
5.    Petanque (præcisionskast – boccia)
6.    Skydning
7.    Flagfootball
8.    ….

Lav plan for DIF DM-ugen aktiviteterne
Eleverne skal skifte aktivitet, så de når igennem alle disciplinerne. Lav på forhånd en god tidsplan, så eleverne når igennem det hele, på den tid I har til rådighed. Vi vurderer, at det vil tage 4-5 uger med idrætsundervisning, før alle elever er kommet igennem alle discipliner.

Eksempel:

Uge 20 21 22 23 24
Aktivitet hold 1 DM-stationer Holdspil DM-stationer Holdspil DM-stationer
Aktivitet hold 2 Holdspil DM-stationer Holdspil DM-stationer DM-stationer


Opsætning i hallen

Et idrætshold dels op i to. I den ene ende af hallen sættes op til et holdspil, eksempelvis flagfootball (du kan også vælge cricket, fodbold eller floorball (field-hockey) som holdspil, hvor alle kan være med). I den anden ende af hallen opstilles enkeltmandssportsgrenene, længdespring, kuglestød, magnetdart, skum bowling, crossboccia (petanque), skydning. Find inspiration til opsætning her

  • Længdespring: Der kan være mange elever aktive, men tænk over ventetid: Nogle måler, river og noterer resultater, og der skiftes, så alle får sprunget.

  • Kuglestød: Der kan også være mange elever aktive, men tænk over ventetid: Nogle måler, triller kugler retur og noterer resultater, og der skiftes, så alle får stødt.

  • Dart: 3-4 elever pr. bane, hvor 2 skyder med pile, og de to andre tager pilene ned og noterer resultat. Hav lommeregner/mobiltelefon klar til formålet.

  • Bowling: 4 elever pr. bane, hvor 1 skyder mod keglerne, 2 ordner kegler og 1 noterer resultat.

  • Petanque: 3 elever pr. bane, hvor 1 elev kaster kuglerne, 1 triller tilbage og 1 noterer resultat.

  • Skydning: 3 elever pr. bane, hvor 1 skyder, 1 fjerner pilene og noterer resultat.

Derudover opfordrer vi til at spille flagfootball, cricket, fodbold eller floorball (field-hockey) som holdspil, hvor alle kan være med.

Beregn point
Her finder du et resultatskema, hvor du nemt kan holde helt styr på alle elevernes score i alle disciplinerne. I arket beregnes elevernes gennemsnit, og I kan se resultatet for hver enkelt klasse. Gem arket for hver klasse, hvor I måler resultater. Elevnavne kan med fordel kopieres fra et ark til det næste.
I kan vælge at give resultatarket til eleverne, så de selv skal lave beregningerne eller udfylde arket selv. 

Vinderen
Når alle deltagende klasser er færdige, kåres jeres DIF DM-ugen mestre, og medaljer kan udleveres.
Her kan du printe dit eget DIF DM-ugen diplom med mere. 


DIF DM-ugen turnering eller dag
Har I god tid, skal I overveje at lave en miniturnering. Her er der flere muligheder. En turneringsplan kan både være en traditionelt knock-out system eller puljeinddelt.   

Knock-out turnering
En knockout-turnering er ’vind eller forsvind’ kampe, og er en hurtig turnering. Her går vinderen af hver kamp videre i turneringen, mens taberen udgår af turneringen. Turneringsformen kræver et lige antal hold, og det vil være helt optimalt, hvis antallet af hold går op i fire. På den måde, vil der stå to hold tilbage i finalen. Hvis ikke antallet af hold går op i fire, så vil finalen bliver med tre hold, og her kan I vælge bare at spille alle mod alle.

Pulje-turneringer
I en puljeturnering spilles først indledende puljekampe, dernæst mellemrunde og til sidst placeringskampe. Alle hold inddeles i puljer, hvor der spilles alle mod alle. Vinder man kampen, får man tre point, spiller man uafgjort får man 1. Placeringen i puljen afgør, hvem man skal møde i mellemrunden. Eksempelvis møder nummer et i pulje 1 nummer fire i pulje 2 og nummer to i pulje 1 møder nummer tre i pulje 2 osv.  Vinderne af mellemrundekampene kommer i semifinalen, og vinderne af semifinalen kommer i finalen. 

Lav indmarch 
Hvis I afholder en hel DIF DM-ugen dag på skolen, så start eventuelt med en indmarch og nationalmelodien. 

Opstilling af materialepakke

Her kan I se, hvordan materialet skal sættes op.

Andet materiale

Vi har samlet en liste med allerede eksisterende materiale til mange af de sportsgrene, der gennemfører deres danmarksmesterskab i forbindelse med DIF DM-ugen 2024.

Her er der rig mulighed for at finde inspiration til idrætsundervisningen på alle niveauer.  Du finder listen her.