Idrætter

Svømning

Svømning

Under DM-ugen konkurrerer svømmerne i et 50 meter-bassin, som har samme længde som et olympisk bassin. Tilbage i 2020 blev svømmebassinet i Nørresundby Idrætscenter udvidet med syv millimeter, så det overholder alle officielle bassinmål. 

Svømning er en meget krævende idræt, da mange forskellige parametre har indflydelse på svømmernes præstationer. Svømmesportens aktører er derfor yderst detaljeorienteret, da det ofte er hundrededele af et sekund, der afgør placeringerne.

For at præstere sit bedste skal man i svømning både mestre sin start, sit undervandsarbejde og selve svømningen, som enten kan være butterfly, rygsvømning, brystsvømning, frisvømning (også kendt som crawl) eller medley (en kombination af de fire nævnte stilarter). Den længste DM-distance er 1500 meter, mens den korteste er 50 meter.

Svømning

Vidste du?

  • At sømmere barberer hele kroppen

Mange svømmere barberer hele kroppen for at øge deres præstation i vandet. Den simple forklaring er, at det reducerer vandmodstanden.
Vigtigere er det, at undersøgelser har påvist, at barberet hud er mere følsom over for vandet og dets tryk, hvilket gør det muligt for svømmere at foretage små tekniske justeringer, hvor det er nødvendigt.

  • At butterfly er den nyeste stilart

Den nyeste svømmestilart er butterfly, der kom på det olympiske program i 1956 som selvstændig stilart. Butterfly udviklede sig fra brystsvømning, da svømmere begyndte at føre armene frem over vandet for at undgå vandmodstand. Alle finalister ved OL i Helsinki i 1952 svømmede ’overarms-bryst’.

  • At svømmere sveder i vandet

Fordi svømning er en sportsgren, hvor der forbruges meget energi, sveder en svømmer tilsvarende meget, mens atleten svømmer. Men fordi svømmerne er nedsænket i vand, er det ikke noget, man lægger specielt mærke til.

Læs mere

Se mere om DM-ugen