Idrætter

Rally

Rally


Rally er en spektakulær motorsportsdisciplin, hvor det gælder om at gennemkøre en specialprøve, som regel et stykke afspærret, offentlig vej. Det er typisk på mindre veje med sving, bakker og gerne varierende underlag, altså både asfalt, grus, fliser etc.

Til DM-ugen køres denne særlige disciplin på og omkring Flyvestation Aalborg. Deltagerne kommer til Flyvestation Aalborg cirka klokken 12.00, hvor publikum kan komme helt tæt på rallybilerne og møde mandskaberne. Klokken 13.00 sendes første bil af sted på de to rallyshow-prøver, og de forventede 90 deltagende biler sendes afsted med korte intervaller.

Hvad kræver det?
Et rally vindes ikke kun af den hurtigste kører. Det kræver et fantastisk samspil mellem køreren, andenkøreren og bilen. Det er andenkøreren, der vejleder køreren om svingenes hastighed, løst underlag, vejens forløb osv. Alt sammen ud fra noter, de laver ved en langsom gennemkørsel af prøven. Lytter man ikke efter andenkøreren, kan det betyde en dårlig tid – eller i værste fald en ulykke. Det kan i den anden ende give ekstra arbejde til servicemandskabet, der holder bilen kørende.

Rallyshow, som der dystes om til DM-ugen, er en kortere og mere publikumsvenlig version af rally, hvor en fastlagt rundstrækning med sving og lignende forhindringer gennemkøres flere gange. Publikum kan komme ekstra tæt på og kan ofte se store dele af arealet, der køres på. Men konkurrencen om at sætte den samlede, bedste tid er stadig benhård!

Rally

Vidste du?

  • at du kan dyrke klubrally med din gadebil? Du skal dog først lære at køre bilen ved et klubrallykursus. Her får du instruktion af erfarne klubfolk, der bedømmer dine evner.

  • at du kan deltage i klubrallies, når du har bestået et klubrallykursus? Klubrallies er typisk korte prøver i afspærrede industrikvarterer, hvor du skal køre en bestemt rute gennem kegler. Vælter du kegler eller kører du den forkerte vej, får du strafpoint.

  • at når man har kørt et antal klubrallies, kan man begynde at køre rigtige rallies – i Danmark op til 150 km prøve på tid i alt?

  • at motorsport er en mandsdomineret sport – men særligt i rally er der forholdsvist mange kvindelige deltagere?
Læs mere
Dansk Automobil Sports Union

Program

Her kan du læse det officielle program for DM Rallyshow.

Læs programmet

Se mere om DM-ugen