De vigtigste beslutninger udestår og lægger pres på idrætten

Regeringens udspil til fase 3 indeholder flere positive elementer, men idrætslivet er generelt presset af, at der endnu ikke er kommet en udmelding om en række vigtige rammer.
6. jun 2020
Regeringens udspil til fase 3 indeholder flere positive elementer, men idrætslivet er generelt presset af, at der endnu ikke er kommet en udmelding om en række vigtige rammer.

Idræts-Danmark venter utålmodigt på en udmelding om rammerne for genåbningens fase 3, som efter planen træder i kraft på mandag den 8. juni. Over hele landet er frivillige idrætsledere klar til at byde medlemmerne tilbage i indendørsidrætten, mens andre tripper for at kunne planlægge sommerferieaktiviteter for børn og unge, hvor de første løber af stablen om tre uger.

”Det er fire uger siden, at den politiske beslutning om åbning af indendørsidrætten blev truffet, og vi havde virkelig håbet, at retningslinjerne var blevet meldt ud tidligere, så vores foreninger kunne komme i gang allerede fra på mandag. Kommer de til at vente til efter sommerferien ender det med, at medlemmerne har været holdt væk i næsten et halvt år, og det får konsekvenser” siger Morten Mølholm Hansen, administrerende direktør i DIF.

Fuld genåbning er vigtig

Undersøgelser har fx vist, at næsten 40 procent af dem, der ellers var idrætsaktive, er stoppet under corona-nedlukningen, og samtidig har tendensen vist en meget klar social slagside.

”Det viser med al tydelighed vigtigheden af, at vi får en fuld genåbning af idrætten. Vi har allerede bevist, at vi kan gøre det både ansvarligt og forsvarligt. Og vi er klar til at sætte i gang, så snart vi får en melding fra politikerne” fastslår DIF-direktøren.

Sommeraktiviteter reddet for over 60.000 børn

En af de ting, der vækker glæde i DIF, er, at fodboldskoler, håndboldcamps, ridelejre og andre sommerferieaktiviteter inden for idrætten er reddet for over 60.000 børn. Regeringen lægger nemlig op til, at sommeraktiviteterne bliver undtaget for forsamlingsforbuddet.

”Dét er afgørende for at kunne gennemføre sommeraktiviteterne, som netop i år spiller en ekstra vigtig rolle. Mange børn og unge har været hårdt spændt for socialt pga. corona-nedlukningen, og mange familier kommer ikke afsted på de planlagte ferier. Derfor er det virkelig vigtigt, at vi kan tilbyde gode alternativer i idrætten” siger Morten Mølholm Hansen.

Han understreger dog samtidig, at der fortsat udestår retningslinjer for gennemførsel af aktiviteter, og at det haster.

”Der er kun tre uger til sommerferiens start, og normalt var planlægningen stort set klar. At der ikke er meldt noget ud endnu, presser naturligvis mange af vores frivillige ildsjæle, hvor mange bruger deres egen ferie på at arrangere aktiviteter for børn og unge”.

Større forsamlinger er en start

Regeringen lægger op til at hæve forsamlingsforbuddet til 50 personer fra på mandag, og til at der samtidig dispenseres for op til 500 deltagere for arrangementer med fx siddende tilskuere

”En stigning til 50 personer er, set over en bred kam, positivt for idrætten. Og udsigten til 500 siddende tilskuere er en god start. Men der er ingen tvivl om, at der på de store stadions sagtens kan være plads til endnu flere – fuldt forsvarligt. Men det får arrangørerne nu mulighed for at bevise” siger Morten Mølholm Hansen.