Anne-Mette Binder er ny kvinde i stolen i DIF’s bestyrelse

DIF har sat Anne-Mette i stævne for at høre om hendes forventninger til hendes nye virke som bestyrelsesmedlem i DIF´s bestyrelse.
24. jun 2019
DIF har sat Anne-Mette i stævne for at høre om hendes forventninger til hendes nye virke som bestyrelsesmedlem i DIF´s bestyrelse.
’Hvem opfordrede dig til at stille op?’ og ’Har du selv været aktiv udøver i forbundet?’ Det er bare to ud af en lang række spørgsmål, som 314 bestyrelsesmedlemmer i landets specialforbund har svaret på i ny undersøgelse.

Undersøgelsen tegner desuden et mønster på det klassiske bestyrelsesmedlem, som:

1. Er over 50 år (65 % af bestyrelsesmedlemmerne er over 50 år)
2. Har personaleansvar (66 % er ledere)
3. Har en videregående uddannelse (82 %)
4. Har været frivillig i sin idræt i 14 år, før valget til forbundsbestyrelsen
5. Er eller har selv været aktiv under sit forbund primært på motionsniveau (56 % på motionsniveau og 32 % på eliteniveau)
6. Blev opfordret til at stille op til bestyrelsen (66 %)

På alle 6 parametre kan der sættes flueben ved beskrivelsen ud for 55-årige Anne-Mette Binder, der blev valgt til DIF´s bestyrelse på årsmødet den 4. maj.

Bag sig har Anne-Mette en lang og alsidig karriere som konkurrencerytter, og årene med frivilligt arbejde i rideforbundet tæller langt flere år end de 14, som kendetegner det klassiske bestyrelsesmedlem i et specialforbund.

Hun arbejder til daglig som skoleleder og har ikke blot taget én, men flere videregående uddannelser. Endelig var det på opfordring af en bestyrelseskollega i rideforbundet og opbakning fra den samlede bestyrelse, at hun valgte at stille op som kandidat til DIF´s bestyrelse.

Tager man et spadestik dybere, bliver det dog hurtigt klart, at Anne-Mette med sin baggrund, kompetencer og personlighed er helt sin egen.

For eksempel har hun sammen med sine kolleger på skolen lige banket 9. klasse-eleverne i fodbold, da de havde sidste skoledag. Faktisk er hun ret ferm med en fodbold og har tidligere spillet det i sin fritid. Nu følger hun mest med fra sidelinjen og følger med stor begejstring udviklingen i dansk kvindefodbold.
Hun er også en ud af blot fem kursusledere i hele verden, der uddanner dommere inden for disciplinen Military. En disciplin, hun i høj grad selv excellerer i: Hun var således dommer ved OL i London, holdleder ved OL i Sidney og appeldommer ved OL i Beijing.

6 skarpe til Anne-Mette Binder:

1. Hvad motiverer dig ved at lave frivilligt, politisk arbejde?
Jeg har ikke nogen egentlig mærkesag, men drives og motiveres af at se dét, som fællesskabet kan. Samtidig oplever jeg dagligt en stor synergieffekt mellem mine to verdener, uddannelse og idræt. På mange måder er de hinandens forudsætninger, og de er samtidig grundstenene for børn og unges trivsel, dannelse og læring.

2. Hvad kan du bidrage med til DIF´s bestyrelse – hvad er dine styrker?

Det er et svært spørgsmål. Med min faglige baggrund fra uddannelsessystemet kombineret med mine mange år som udøver og frivillig i rideforbundet, håber jeg, at jeg kan bidrage med nogle gode perspektiver på vigtige idrætspolitiske spørgsmål.

Jeg er meget optaget af idrætspolitik og finder specielt frivillighedskultur, udvikling af vores organisation og det internationale samarbejde interessant.

Det danske foreningsliv er et stærkt fællesskab, som bygger på frivillighed. Frivillige kræfter er hele forudsætningen for idrættens udvikling, og det ligger mig derfor meget på sinde, at vi hele tiden arbejder på at fastholde vores frivillige og bliver endnu bedre til at rekruttere nye.

Det kræver kontinuerlig udvikling af vores organisation. Vi må ikke stå stille, men skal være opmærksomme på vores omverden og på tendenserne i samfundet, så vi bevæger os i takt med samfundsudviklingen. I forlængelse heraf mener jeg, at vi kan lære meget af at samarbejde internationalt. Vi kan spejle os rigtig meget i idrætsgrene og forbund verden over – der er meget gratis inspiration at hente, ligesom vi også har meget, vi kan dele ud af.

3. Hvordan finder du timer nok i kalenderen?
Tid var den største betænkning, jeg havde i forhold til at stille op til DIF´s bestyrelse. Jeg gør ikke noget halvt, så det VIL koste tid fra andre ting, at jeg nu er blevet valgt ind.

Heldigvis er jeg omgivet af gode kolleger i mit ledelsesteam, og jeg spurgte også dem til råds, før jeg traf beslutningen om at stille op til DIF´s bestyrelse.

På hjemmefronten er jeg også særdeles heldig. Min mand, Christian, deler mit engagement i idrættens verden og støtter mig i alt.

Så svaret er nok, at jeg sørger for at finde de timer, der skal til, fordi mit hjerte banker så hårdt for det idrætspolitiske arbejde. Jeg er med årene blevet mester i disciplinen ”kalendergymnastik”.

4. Hvad skal der til for, at du også har lyst til at sidde i DIF´s bestyrelse om 5 år?
Det forudsætter, at der er en god, åben bestyrelseskultur, som er kendetegnet ved et godt og inkluderende samarbejde og ved, at man udnytter diversitetens styrker. En bestyrelse, hvor man er opmærksomme på hinanden, har gode dialoger, og hvor man forstår at udnytte hinandens styrker og potentialer er et fællesskab, vil jeg gerne være en del af – både nu og om 5 år.

5. Hvordan er der blevet taget imod dig i DIF´s bestyrelse – har det levet op til dine forventninger?
Det har været over al forventning! Jeg vil faktisk sige, at hele on-boardingen har været både rørende og meget professionel. Mine bestyrelseskolleger har været meget imødekommende og opmærksomme og har fx været gode til at sende mig materialer, ligesom de har skrevet og inviteret mig med til forskellige arrangementer. En enkelt har sågar besøgt mig på skolen i Vejle.

Her har jeg i øvrigt også haft besøg af bestyrelsesformand, Niels Nygaard, der kort efter valget inviterede sig selv til en indledende samtale om forventninger (BUS-samtale). Han var meget behagelig og interesserede sig for at høre om mig og mine forventninger og ønsker. Jeg føler mig virkelig godt klædt på til min nye bestyrelsespost og er topmotiveret til at komme i gang.

6. Hvad glæder du dig mest til på den korte bane?
Jeg glæder mig rigtig meget til at komme i dialog med de seks specialforbund, jeg er blevet kontaktperson for: Danmarks Motor Union, Dansk Automobil Sports Union, Kano & Kajak Forbundet, Dansk Fægte-Forbund, Danmarks Skiforbund og Danmarks Basketball Forbund.

På baggrund af de svar, der er kommet i bestyrelsesundersøgelsen, har DIF samlet råd og anbefalinger til, hvordan både forbundene, men også foreninger generelt, kan få endnu mere dynamiske og velfungerende bestyrelser til gavn for idrætten.