Gå direkte til indhold

Guldfireren fra OL 1964

I firer uden styrmand vandt det danske hold olympisk guld ved OL i Tokyo i 1964

I 1963 dannede Roforeningen Kviks succesrige træner Poul Danning fireren, som allerede fra starten af var meget stærk. Fireren bestod af John Ørsted Hansen, Erik Petersen, Kurt Helmudt og Bjørn Hasløv. Den vandt NM og DM i 1963 i 4 uden styrmand. Startede ved EM på Bagsværd sø og lå i en klar førerposition, da stolpen i en swirvel (åregaffel) knækkede, og holdet sluttede som nr. 5.

I 1964 vandt holdet DM både i 4 med styrmand og 4 uden styrmand og 8 med styrmand og startede i 4 uden styrmand ved EM i Amsterdam. Igen var holdet uheldig. I en klar vinderposition og kun 50 meter fra målstregen fangede John Ørsted Hansen en ugle, og det bremsede båden så meget, at Vesttyskland nåede over målstregen lige før Kvik, som måtte "nøjes" med sølv. Holdet var derfor virkelig opsat på at revanchere sig ved OL i Tokyo samme år og denne gang var der ingen svipsere. I suveræn stil affejede de alle konkurrenterne og vandt olympisk guld til Danmark med tiden 6.51,78. Båden var specialbygget til netop dette hold af den gamle OL-roer Henry Larsen fra Køge Outriggerværft. 

Holdet blev udnævnt til livsvarige medlemmer af Roforeningen Kvik, fik BT's guldmedalje og Ekstra Bladets guldur for årets bedste idrætspræstation. 

Holdet fandt igen sammen i 1966 i Roforeningen Kviks 100 års jubilæumsår, hvor det vandt DM i 4 med styrmand og 4 uden styrmand og startede ved årets Henley-regatta, hvor de vandt 4 uden styrmand. Ved VM blev holdet nr. 6. Herefter stoppede den bedste danske firer i moderne tid med at ro sammen. Dog fortsatte Kurt Helmudt og Erik Petersen enkeltvis i andre bådkombinationer.