Den største af de største sportsstjerner

I forbindelse med DIF’s 125-års jubilæum blev de største danske sportsnavne hyldet ved et stort show i DR Koncerthuset. Ved afstemning blandt danskerne blev fodboldspilleren Michael Laudrup udnævnt som det største sportsnavn i dansk idrætshistorie siden 1896.

Michael

Laudrup

"Jeg er fantastisk stolts, og jeg vil sige til alle jer atleter. At hvis I har nydt at følge mig, lige så meget, som jeg har nydt at følge jer, så kan jeg kun være utrolig stolt." Michael Laudrup

I samarbejde med DR fejrede DIF sit 125-års jubilæum i DR Koncerthuset ved at hylde de 125 største sportsstjerner siden DIF’s grundlæggelse i 1896.

Som aftenen skred frem, fik otte atleter en særlig præsentation, og blandt dem skulle befolkningen give deres bud, hvem de mente var det største sportsnavn i dansk idrætshistorie. Valget faldt på tidligere fodboldlandsholdsspiller Michael Laudrup, som fik overrakt en statue på scenen af H.K.H. Kronprins Frederik.

Ud over Michael Laudrup kunne seerne stemme på Paul Elvstrøm (sejlsport), Ragnhild Hveger (svømning), Peter Schmeichel (fodbold), Wilson Kipketer (atletik), Viktor Axelsen (badminton), Caroline Wozniacki (tennis) og Eskild Ebbesen (roning).

Se den fulde liste med de 125 største sportsstjerne gennem tiden længere nede på siden. 

Den største af de største

Michael Laud‍rup

Michael Laudrup (1964-) anses af mange for at være Danmarks største fodboldspiller nogensinde. Han debuterede på landsholdet i 1982 og hans 104. og sidste landskamp var kvartfinalen mod Brasilien ved VM i 1998, hvor Danmark tabte 2-3. Laudrup scorede 37 mål som landsholdsspiller. Som klubspiller nåede han at vinde det italienske mesterskab én gang, men derefter havde han sin storhedstid i FC Barcelona, som han fire år i træk var med til at gøre til spansk mester. I 1992 var han med til at sikre Barcelona klubbens første sejr i Europa Cuppen for mesterhold. I 1995 blev Michael Laudrup tillige spansk mester med Real Madrid. 

Nyheder

125 sportsstjerner

Den største af de største

I anledning af vores 125-års fødselsdag kårede vi ’Den største af de største sportsstjerner’ gennem 125 år.

Værter
Showet foregik i DR’s Koncertsal i København med plads til omkring 1.600 tilskuere og havde Josefine Høgh og Tina Müller som værter.

Alle gæster var fra idrættens verden, hvoraf hovedparten var de udvalgte 125 danske sportsstjerner, deres slægtninge samt OL/PL-atleter fra legene i Tokyo i 2021.

Showet kiggede tilbage på de mange flotte elitepræstationer, der er ’begået’ af danske sportsatleter siden 1896. Familien Danmark hyldede blandt andet Paul Elvstrøms fire OL-guldmedaljer, genså 13-årige ”lille henrivende Inges” OL-bronze fra 1936 og Peter Schmeichels vanvittige redninger i EM-finalen i fodbold i 1992.

Danskerne afgjorde "den største"
Under showet fik alle danskerne bag skærmene en rolle. Det var nemlig dem, der via SMS-stemmer kårede Michael Laudrup som ’den allerstørste’ gennem de seneste 125 år.

Se listen med de 125 udvalgte

UDVÆLGELSEN AF DE 125 STØRSTE DANSKE SPORTSSTJERNER

Kåring

Kriterier og udvælgelse

Det var en vanskelig øvelse, som vi i DIF satte os selv på ved at kåre ’Den største af de største sportsstjerner’ i Danmark igennem 125 år, for alle 125 navne er vindere. Vi vovede alligevel pelsen i samarbejde med resten af danskerne.

Først udvalgte DIF de 125 største sportsstjerner med disse kriterier for øje:

  • Global konkurrence: Hvor udbredt er sportsgrenen, og hvor mange lande satser på den?
  • Konkurrencens status: VM er større end at vinde end EM
  • Medaljens karat: Guld vægter højere end sølv
  • Kontinuitet: Er der mange bemærkelsesværdige resultater?
  • Folkelighed: Succes i nationaldragten vægter ofte højere end klubsucces.
  • Periode: Personen skal have været aktiv i perioden 1896-2021.

Herefter uddelte en jury bestående af sportschefer fra landets største danske sportsmedier, formanden for Danske Sportsjournalister samt fem DIF-repræsentanter point til et reduceret felt af atleter, og de otte atleter med flest point endte i ’finalen’, som blev afsløret ved tv-showet i Koncerthuset den 16. oktober 2021.

Her tråde den danske befolkning ind som den endelige dommerkomité, der via SMS besluttede, at Michael Laudrup er ’Den største af de største sportsstjerner’.

Se listen med de 125 udvalgte

DIF 125 år

Anledningen til den store fest og det store show på DR1 er, at DIF fylder 125 år i 2021. Nedenfor serverer vi helt kort DIF's fødsel. 

DIF blev født for 125 år siden og har gennem årene skiftet navn et par gange og er vokset på stort set alle niveauer.

DIF - dengang Dansk Idræts-Forbund - repræsenterede ved sin grundlæggelse den 14. februar 10 idrætsgrene, ca. 2.000 medlemmer, 18 foreninger og Dansk Boldspils Union. Her 125 år senere består DIF af omkring 100 idrætsgrene, ca. 1,9 millioner medlemmer, ca. 9.000 foreninger og 62 specialforbund.

Formål

Formålet med oprettelsen af DIF var ”at skabe ordnede forhold for idrætten” og organisere idrætten i Danmark. DIF ønskede fx at danne ensartede amatør- og konkurrenceregler. DIF arbejder her 125 år senere med stort set samme formål – at organisere og skabe rammerne for foreningsidrætten.

DIF havde en besværlig fødsel på grund af blandt andet manglende statsstøtte, men fra 1903 begyndte DIF at modtage en årlig statsstøtte på 3.000 kr. I dag er de 3.000 kroner heldigvis vokset, så DIF modtager knap 300 millioner kroner fra Danske Lotterispil og Klasselotteriet, som er statsejede spilleselskaber.

Olympisk Komité

I 1905 blev Danmarks Olympiske Komité oprettet, og i 1912 overtog komitéen DIF’s organisatoriske arbejde omkring OL. De to organisationer blev dog igen slået sammen i 1993.

Mød nogle af de 125 største danske sportsstjerner

En blandt 125 sportsstjerner

Camilla Martin

Camilla Martin (1974-) er en af Danmarks bedste kvindelige badmintonspillere gennem tiderne. Hun vandt guld ved VM i Brøndby Hallen i 1999. I 2000 vandt hun OL-sølv i Sydney, og i 2002 strøg hun til tops ved All England. Camilla Martin har som den eneste vundet 13 danske singlemesterskaber i træk fra 1991 samt seks Danish Open-mesterskaber.

Hvordan føles det at have stoppet sin elitekarriere, men stadig blive husket – og nu hyldet af danskerne?

”Det er en helt speciel følelse her så mange år efter stadig at blive husket. Det kan være svært at nå at nyde det undervejs i karrieren, så at kunne nyde det nu er ret unikt.”

Hvilken sejr eller oplevelse står mest klart for dig fra din karriere?

”Mit verdensmesterskab på hjemmebane i 1999 står stærkest, men lige så meget alle min unge år i Højbjerg i et stærkt fællesskab med alle de gode mennesker omkring mig.”

 

En blandt 125 sportsstjerner

Jesper Bank

Jesper Bank (1957-) har deltaget ved fire olympiske lege og vandt OL-guld i Soling i både 1992 og 2000 - begge gange i matchrace – samt OL-bronze i 1988. Bank har vundet VM tolv gange i fire forskellige bådtyper og har også deltaget ved Americas Cup.

Hvordan føles det at have stoppet sin elitekarriere, men stadig blive husket – og nu hyldet af danskerne? 

”Jeg blev virkelig overrasket og også stolt, da jeg så mit navn blandt de 125. Når man følger sport og ser de mange store danske bedrifter, tænker man ikke sig selv ind i den sammenhæng. Så meget bevægende, at danskerne synes, man er værd at huske.”

Hvilken sejr eller oplevelse står mest klart for dig fra din karriere?

”Jeg har tre olympiske medaljer, og det er umuligt at vælge en frem for den anden. Den, der var mindst sandsynlig pga. sygdom og ben-skader, er nok Barcelona. Der gik et utroligt lettelsens suk igennem os, og så blev vi stolte af at klare den ’på trods’ - og så var det Danmarks eneste af guld.”

En blandt 125 sportsstjerner

Leif Mortensen

Leif Mortensen (1946-) vandt OL-sølv på landevej i 1968, VM-guld for amatører i 1969 samt VM-sølv for professionelle i 1970. Han fik en samlet sjetteplads i Tour de France i 1971 og vandt senere Belgien Rundt.

Hvordan føles det at have stoppet sin elitekarriere, men stadig blive husket – og nu hyldet af danskerne? 

”Det var lidt rart at komme ud af rampelyset, men det er en dejlig følelse at blive pudset lidt af igen, så jeg nyder øjeblikket.”

Hvilken sejr eller oplevelse står mest klart for dig fra din karriere?

”VM er vel det største, men OL-sølvet i Mexico satte mig på sporet. Af professionelle resultater så er sejren i Belgien Rundt og bjergetapen i Paris–Nice store sejre, men det er vel min sjetteplads i mit første Tour de France, der har givet mest omtale.”

En blandt 125 sportsstjerner

Anne Grethe Törnblad

Anne Grethe Törnblad (1951-) vandt OL-sølv i 1984 på hesten Marzog og nåede i alt tre OL-deltagelser i 1984, 1988 og 1992. Derudover blev hun i 1986 verdensmester. Med hesten Marzog vandt Anne Grethe Törnblad i alt syv medaljer ved OL, VM og EM.

Hvordan føles det at have stoppet sin elitekarriere, men stadig blive husket – og nu hyldet af danskerne? 

”Jeg er meget stolt og glad for at blive nævnt, og at mine resultater vil blive husket og er en del af sportshistorien. Der er mange store navne med flotte resultater på listen, og det er en ære at være blandt dem.”

Hvilken sejr eller oplevelse står mest klart for dig fra din karriere?

”Det må være VM-guld i Toronto. Jeg vidste, at det var sidste chance med Marzog, da man i ridesport kun afvikler VM hvert fjerde år.”

”Det har været afsindig svært at udvælge de 125 største sportsnavne, men det har også været en fascinerende proces at dykke ned i de ufattelig mange imponerende og skelsættende sportspræstationer, der rummes i DIF’s 125-årige historie.” Hans Natorp, formand for Danmarks Idrætsforbund
Historie

Sportens Hall of Fame

Hvis du interesserer dig for elitesport og historie, så kan det anbefales at slå et smut forbi Sportens Hall of Fame. Her finder du videoer, billeder og beskrivelser af mange af de største danske sportsstjerner gennem tiden.

Sportens Hall of Fame er et æresgalleri med danskere, som har været med til at give danskerne store og uforglemmelige oplevelser.

Vi skal ikke glemme de store præstationer, og derfor tog Ekstra Bladet med opbakning fra DIF, Team Danmark og Parken i 1992 initiativ til at oprette en dansk udgave af Hall of Fame, så idrættens største navne huskes.

Sportens Hall og Fame-buster er udstillet i Idrættens Hus, hvor alle danskere har gratis adgang til at nyde busterne.

Sportens Hall of Fame er et samarbejde mellem Ekstra Bladet, DIF og Team Danmark.

Gå til Sportens Hall of Fame

Kontakt rette medarbejder