OL-målsætning på 10 medaljer

DIF og Team Danmark er nået frem til en foreløbig fælles medaljemålsætning for OL i Rio på 10 medaljer. Ikke siden 1948 har Danmark vundet flere end 9 medaljer.
17. mar 2016
DIF og Team Danmark er nået frem til en foreløbig fælles medaljemålsætning for OL i Rio på 10 medaljer. Ikke siden 1948 har Danmark vundet flere end 9 medaljer.
På samme tidspunkt for fire år siden forud for OL i London lød den danske medaljemålsætning på syv medaljer. Der var altså tale om en markant opgradering, da DIF’s OL-chef de mission Morten Rodtwitt og Team Danmark-direktør Lone Hansen torsdag på et pressemøde offentliggjorde en medaljeambition for Rio-legene på 10 medaljer.

”I et historisk perspektiv vil 10 medaljer være en sensationel præstation, men det er en realistisk målsætning. Der er så stor kvalitet hos atleterne og i forbundene i øjeblikket, og vores forberedelser er så grundige og ambitiøse, at vi kan melde denne målsætning ud,” siger Morten Rodtwitt, der er DIF’s chef de mission for det danske OL-hold.

Umiddelbart inden legene i London blev medaljemålsætningen opjusteret fra syv til otte medaljer. Medaljehøsten blev ni medaljer - den bedste danske præstation ved et Sommer-OL siden 1948. Nu er der basis for at gøre det endnu bedre. Det på trods af, at der den seneste tid også har været nogle tilbageslag. Bryderen Mark O. Madsen lider i øjeblikket under følgerne af en hjernerystelse, badmintonspilleren Carsten Mogensen har været gennem en hjerneoperation, og 49er-sejler Jonas Warrer og Anders Thomsen, der havde kvalificeret sig til OL, er gået hver til sit.

Baggrunden for medaljemålsætningen er en analyse af atleters præstationer ved VM i 2013, 2014 og 2015, Infostradas matematiske analyse for februar og marts 2016 og 16 individuelle møder med sportscheferne fra de olympiske forbund på en studietur i Rio i sidste uge.

”Det har været meget opløftende at mærke den seriøsitet og optimisme, som sportscheferne har videreformidlet. Jeg glæder mig til at se resultaterne af arbejdet i Rio,” siger Morten Rodtwitt.

Vigtig opbakning fra partnere
Ifølge Lone Hansen, direktør i Team Danmark, er der grund til at hæfte sig ved, at der er medaljepotentiale i mange forskellige discipliner. Det er unikt for et lille land som Danmark. 

”Jeg synes, Danmark kan være stolt af, at vi har atleter på højeste niveau i så bred en vifte af sportsgrene. Det viser, at mange forbund er dygtige til at udvikle talenter og gøre dem klar til at kæmpe om medaljer,” siger hun.

Team Danmarks eksperter har siden OL i London arbejdet tæt sammen med sportschefer, landstrænere og atleter om at stå bedst muligt forberedt til OL. Olympiske partnerskaber og især en stor donation på hele 55 millioner kroner fra Netto, føtex og Bilka via en donation fra Salling Fondene Dansk Supermarked har været afgørende for at sikre endnu bedre forberedelser for de danske atleter og dermed bedre mulighed for at hente medaljer hjem til Danmark.

”Vi ved, at medaljerne bliver dyrere og dyrere at vinde, og samtidig stiger konkurrenceniveauet i takt med, at langt de fleste lande investerer voldsomt i eliteidræt. Derfor er det afgørende, at vi har mulighed for at give de bedst mulige vilkår for de atleter, der skal repræsentere Danmark ved OL i Rio til august, og opbakningen fra vores olympiske partnere er uvurderlig,” siger Lone Hansen.

Medaljemålsætningen er et udtryk for et øjebliksbillede, og mange faktorer som eksempelvis skader blandt atleterne i den kommende tid kan ændre billedet. Den endelige medaljemålsætning forventes udmeldt den 5. juli – en måned før OL starter.

Den øjeblikkelige status er, at medaljerne forventes at komme i følgende sportsgrene:

Badminton
Brydning
Cykling
Håndbold
Kajak
Roning
Sejl
Svømning

Hent hele materialet fra pressemødet (PDF-fil)

For yderligere oplysninger kontakt:
Morten Rodtwitt, OL chef de mission, DIF: 43262078/29370916, mrt@dif.dk
Lone Hansen, direktør, Team Danmark: 60382527, loha@teamdanmark.dk


Danske medaljer ved Sommer-OL

2016: 10 medaljer*
2012: 9 medaljer (2 guld, 4 sølv og 3 bronze)
2008: 7 medaljer (2 guld, 2 sølv og 3 bronze)
2004: 8 medaljer (2 guld, 0 sølv og 6 bronze)
2000: 6 medaljer (2 guld, 2 sølv og 2 bronze)
1996: 6 medaljer (4 guld, 1 sølv og 1 bronze)
1992: 6 medaljer (1 guld, 1 sølv og 4 bronze)
1988: 4 medaljer (2 guld, 1 sølv og 1 bronze)
1984: 6 medaljer (0 guld, 3 sølv og 3 bronze)
1980: 5 medaljer (2 guld, 1 sølv og 2 bronze)
1976: 3 medaljer (1 guld, 0 sølv og 2 bronze
1972: 1 medalje (1 guld, 0 sølv og 0 bronze)
1968: 8 medaljer (1 guld, 4 sølv og 3 bronze)
1964: 6 medaljer (2 guld, 1 sølv og 3 bronze)
1960: 6 medaljer (2 guld, 3 sølv og 1 bronze)
1956: 4 medaljer (1 guld, 2 sølv og 1 bronze)
1952: 6 medaljer (2 guld, 1 sølv og 3 bronze)
1948: 20 medaljer (5 guld, 7 sølv og 8 bronze)

* foreløbig medaljemålsætning udmeldt torsdag 17. marts