Danskerne: Matchfixing truer idrættens troværdighed

Danskerne ser matchfixing som en stigende trussel mod idrætten, viser ny undersøgelse. Vi mister interessen for idræt ved mistanke om aftalt spil.
25. feb 2016
Danskerne ser matchfixing som en stigende trussel mod idrætten, viser ny undersøgelse. Vi mister interessen for idræt ved mistanke om aftalt spil.
85 procent af danskerne ser matchfixing som en trussel mod sportens centrale værdier. Det viser en undersøgelse foretaget af Danmarks Idrætsforbund. Det er en stigning på fem procentpoint siden 2013.

”Det er positivt, at fokus på problemet stiger. Matchfixing er den største trussel mod professionel idræt i dag. Aftalt spil går imod de centrale værdier i idrætten som spænding og at yde sit bedste. I yderste konsekvens mister folk lysten til at følge med,” siger direktør i Danmarks Idrætsforbund Morten Mølholm.

Bekymringen bakkes op af undersøgelsen. Her svarer mere end 80 procent, at interessen for sport falder ved mistanke om aftalt spil. I DIF arbejder man målrettet med bekæmpelse af matchfixing.

”I DIF indførte vi som det første nationale forbund regler mod matchfixing. Vi har den nationale ’Stop Matchfixing’-kampagne, hvor undervisere er på besøg i 150 af de mest udsatte klubber for at fortælle om reglerne og ikke mindst de store sportslige og personlige konsekvenser af matchfixing,” siger Morten Mølholm.

Siden DIF’s regler trådte i kraft er der afsagt syv kendelser. Den øgede bevågenhed har en afgørende effekt på udviklingen.

”Opmærksomheden betyder, at flere sager kommer frem i lyset. Derfor er et stigende antal anmeldelser ikke nødvendigvis lig med et stigende problem. Det er et udtryk for, at vi får fat i flere overtrædere. Det er positivt og har en afskrækkende effekt på de udøvere, der får et fristende tilbud,” siger Morten Mølholm.

Fra 1. januar 2016 er der oprettet en fælles national platform for at koordinere indsatsen mellem idrætten, spiludbydere og offentlige myndigheder. Blandt andet med en døgnåben anonym hotline, hvor det er muligt at ringe med kendskab til matchfixing.

Læs DIF’s undersøgelse her (PDF-fil).


For uddybning, kontakt:

Adm. direktør Morten Mølholm: 21 66 37 74