Fra elitesoldat til eliteatlet

Idræt kan på mange niveauer bidrage til et bedre liv for skadede danske krigsveteraner. Det stod klart efter en intens kamp i kørestolsbasket på Folkemødet på Bornholm.
15. jun 2015
Idræt kan på mange niveauer bidrage til et bedre liv for skadede danske krigsveteraner. Det stod klart efter en intens kamp i kørestolsbasket på Folkemødet på Bornholm.

”Det at have deltaget i dag har givet mig nogle nye idéer til rehabiliteringen af de danske skadede veteraner.”

Sådan lød det fra chefen for Forsvarsakademiet, kontreadmiral Nils Christian Wang, da han under Folkemødet på Bornholm deltog i en kamp i kørestolsbasketball.

Kampen var en del af DIF Soldaterprojekt og satte fokus på mulighederne for at bruge idræt til at komme videre i livet efter en pådraget skade. Fire skadede soldater dystede sammen med fire inviterede gæster, heriblandt den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford og chefen for Forsvarsakademiet Nils Christian Wang.  

Projektleder for DIF Soldaterprojekt, Rune Oland understreger, at det er vigtigt, at der stadig sættes fokus på den proces, det er, at komme videre i livet efter en pådraget skade til trods for, at Danmark pt. ikke får soldater hjem med fysiske skader.

’Jeg synes, at vi i de sidste fire år har vist, at idrætten kan være med til at blødgøre denne proces, og at vi i idrætsverden tager et socialt ansvar ved at være med til at præge denne gruppes sociale kapital i en positiv retning. Vi sætter stor pris på at være med på Folkemødet hvert år, da det giver en platform til at skabe nye relationer men i høj grad også sætter en tankeproces i gang hos de deltagende gæster. I år var der gæster med indflydelse i arbejdsmarkedet, hvor der sidste år var inviteret personer med stor politisk indflydelse,” fortæller Rune Oland.

Tre af de deltagende soldater satser alle på de Paralympiske Lege (PL) i Rio 2016 og har således valgt at bruge idrætten til at komme videre med, men i høj grad også til at sætte nye store mål i livet. En af dem er Mark Peters, der mangler begge sine ben og en tommelfinger. 

Den her weekend på Bornholm har været smadder hyggelig, og det var faktisk en super fed kamp med god gejst’, siger Mark Peters.

Eventen var arrangeret i samarbejde med LEAD Agency, og der arbejdes allerede nu på næste års arrangement.

Om DIF Soldaterprojekt

DIF Soldaterprojekt løber fra 2014-2016 og er en overbygning på de seneste tre års arbejde med at hjælpe skadede soldater, der har betalt en høj pris under udsendelse i internationale militære missioner. Projektet påtager sig et ansvar for at inkludere og hjælpe de skadede soldater videre i livet ved hjælp af idræt.