Jelved bakkede op om visionen

Marianne Jelved talte positivt om DIF’s og DGI’s fælles vision. Og hun understregede samtidig foreningsidrættens særlige position i og betydning for det danske samfund.
24. nov 2014
Marianne Jelved talte positivt om DIF’s og DGI’s fælles vision. Og hun understregede samtidig foreningsidrættens særlige position i og betydning for det danske samfund.
”Den gamle gymnastiklærer er glad,” konstaterede Marianne Jelved.

Den nuværende kulturminister og tidligere folkeskolelærer producerede flere af sine karakteristiske underspillede smil, da hun mandag på førstedagen af Idans idrætskonference i Vejen talte om DIF’s og DGI’s fælles Vision 25 50 75.

Visionen, der går ud på, at 75 procent af danskerne i 2025 skal dyrke idræt og 50 procent i en forening, blev debatteret med flere hundrede tilhørere i Vejen Idrætscenter. På podiet var de to organisationers formandskaber i skikkelse af Niels Nygaard/Preben Staun og Søren Møller/Birgitte Madsen, og de havde selskab af Marianne Jelved, som kvitterede for ambitionerne bag visionen.

”Idræt er i sin grundform ekskluderende, for enten er du med, eller også er du ikke med. Men visionen går ud på at inkludere mange,” sagde Marianne Jelved.

Hun lagde ikke skjul på, at hun ligesom de to organisationer ønsker, at en stor del af en eventuel fremgang i idrætsdeltagelse skulle finde sted i foreningerne.

”I en forening lærer man at give plads til andre, man lærer om fair play, og man får en demokratisk dannelse, som er central for det samfund, vi skal have i fremtiden. Der er en risiko for, at politikerne engang i fremtiden siger, at de ikke vil betale for, at danskerne dyrker idræt, når de bare kan købe sig til det. Men det ønsker jeg ikke, for i de frivillige foreninger får danskerne en dannelse, som de ikke kan købe sig til hos en privat idrætsudbyder, sagde Marianne Jelved.

DIF’s og DGI’s bestyrelser skal på baggrund af et stor forudgående analysearbejde på et kommende fælles bestyrelsesmøde tage stilling til visionsaftaler for seks konkrete idrætter. Det gælder blandt andet indenfor løb, hvor alt ikke-elitearbejde foreslås samlet i en fælles organisation. Målsætningen for denne del af visionsarbejdet er 100.000 nye løbere – heraf 50.000 i foreningerne.