Idrætten tager et socialt ansvar

DIF har ved årsmødet i Idrættens Hus offentliggjort et nyt socialpolitisk udspil.
3. maj 2014
DIF har ved årsmødet i Idrættens Hus offentliggjort et nyt socialpolitisk udspil.

Alle skal have ret til at dyrke idræt – uanset baggrund. Derfor stiller DIF nu skarpt på idrættens rolle i inklusion af udsatte grupper og på idrættens sociale betydning for det danske samfund. Det sker i et nyt socialpolitisk udspil, som blev lanceret på årsmødet i Idrættens Hus lørdag den 3. maj.

Den socialpolitiske indsats i Danmark er massiv. Kommunerne bruger årligt over 40 milliarder kroner på området, og i de senere år er kommunerne begyndt at fokusere mere på forebyggelse og på inklusion i civilsamfundet.

”I DIF-idrætten mærker vi det i form af øget kommunal appetit på at få idrætsforeningerne tænkt med ind i det sociale arbejde. Det giver god mening, for idrætten er et stærkt redskab i den sociale indsats,” siger DIF’s formand Niels Nygaard. Han fortsætter:

”Udvikling af sociale kompetencer og fællesskaber er integreret i det at dyrke idræt. Hver dag er idrætsforeningerne landet over med til at styrke børn, unge og voksnes sociale netværk. På den måde er foreningerne med til at forbygge marginalisering. Det er en indsats, som har en enorm social betydning for sammenhængskraften i det danske samfund, og som desværre ofte overses. Den indsats vil vi i DIF gerne sætte lys på de kommende år.”

Det nye socialpolitiske uspil, som kan hentes her, lægger blandt andet op til øget samarbejde mellem foreninger og kommuner.  

”Inklusion af udsatte grupper kræver ofte særlige tilbud, som foreningerne ikke altid selv kan levere. Men kommune og forening kan sammen planlægge rekruttering og fastholdelse af de nye medlemmer. Den type frivillige partnerskaber ser vi gerne flere af,” siger Niels Nygaard.