Kunstgræskrig bør løses med dialog

Kunstgræsbaner skyder i øjeblikket op i stor stil landet over. Idrætsforeningerne er lykkelige, men det er naboerne ikke altid. DIF opfordrer til, at man udskifter dyre juridiske konflikter med dialog og forståelse.
23. nov 2012
Kunstgræsbaner skyder i øjeblikket op i stor stil landet over. Idrætsforeningerne er lykkelige, men det er naboerne ikke altid. DIF opfordrer til, at man udskifter dyre juridiske konflikter med dialog og forståelse.

Flere og flere kunstgræsbaner ser dagens lys rundt omkring i landet. De er meget populære blandt brugerne, og der er et meget højt aktivitetsniveau på banerne. Men naboerne til kunstgræsbanerne er ikke altid lige tilfredse.

Flere steder er der blevet klaget til kommunerne, og nogle af klagerne er endt på bordet i Statsforvaltningen og i Natur- og Miljøklagenævnet. I Hillerød Kommune har en række beboere, efter de først blev afvist i Natur- og Miljøklagenævnet, nu rejst en sag hos Ombudsmanden. Det er udvidede træningstider med medfølgende støj og lys, som generer nogle af naboerne.

”Jeg har ikke noget imod sport, og jeg har ikke noget imod, at fodboldspillerne får bedre forhold. Men jeg har svært ved at leve med larm og støj til klokken 22 fra fodboldbaner, der ligger ti meter fra min have,” siger Nete Metz, der er nabo til Hillerød Stadion, til nyhedsbrevet DIF Opinion.

”Det er jo ikke små børn, der tuller rundt og spiller bold til klokken 22. Det er store drenge og mænd, som råber, skriger og larmer. Desuden har de ofte tilskuere med, som gør det hele endnu værre. Lydniveauet er enormt, og alle ved jo, at støj kan være stressfremkaldende,” siger hun.

Dialog i stedet for retssager

DIF’s miljøkonsulent, Dorthe O. Andersen, er opmærksom på problemstillingen, men hun opfodrer til dialog i stedet for retssager.

”Man kan jo ikke tvinge folk til at elske fodbold. Men vi er af den overbevisning, at de her klagesager må kunne løses med en kop kaffe og en fredelig dialog mellem idrætsforeninger, kommuner og naboer,” siger DIF Dorthe O. Andersen.

DIF-konsulenten mener, at man kan gøre mange ting i det små for at gøre alle tilfredse. Eksempelvis kan fodboldklubberne måske flytte skudtræningen til et andet sted end lige foran nabohusene. Det har man blandt andet gjort i den københavnske fodboldklub HIK, som også har sure naboer.

”Vi er sikre på, at foreningerne gerne vil bidrage til den gode dialog. Det er utrolig ærgerligt, at alle de her klagesager ender i retten. Det kræver mange ressourcer både fra kommunerne, klagenævnet, klubberne og Ombudsmanden. Problemstillingen bør kunne klares på anden og mere rolig vis, og det giver også en meget bedre stemning i lokalsamfundet efterfølgende,” siger Dorthe O. Andersen.

Kommune slår også på dialogen

Formand for Miljø- og Teknikudvalget i Hillerød Kommune, Tue Tortzen, opfordrer ligeledes til en dialogbaseret løsning.

”Jeg kan godt forstå, at beboerne i området er oppe på tæerne, men vi gør alt, hvad vi kan for at tage hensyn til dem, samtidig med at vi også gerne vil udvide mulighederne for at dyrke idræt i kommunen, Jeg vil ikke være med til at genere naboerne. Men de skal have mere tillid til politikerne, for vi er der for at hjælpe både fodboldspillere og beboere. Og det her skal kunne løses via dialog,” understreger Tue Tortzen”.

Læs hele historien i DIF Opinion