Idrætter

Rosport

Rosport


Inrigger
er den klassiske robåd, der tilbage i 1800-tallet blev hentet til Danmark fra England og var med til at sætte rammen om nogle af de ældste idrætsforeninger vi har i Danmark. I dag bruges bådtypen ikke kun til turroning, men også til at ro konkurrence i, på den klassiske 2000m distance, men også på de længere distancer over 10 eller 25 kilometer.

Otteren er rosportens flagskib. Med otte roere og en styrmand, er otteren ikke kun den længste men også den hurtigste bådtype roning byder på. De over 100 år gamle konkurrencer mellem universiteter i både England og USA er legendariske, og derfor er det også roere fra de danske universiteter, der på en cirka 1000m lang strækning ved Honnørkajen i Aalborg skal vise hvem der er stærkest. Sidstnævnte er dog ikke et officielt DM. 

Rosport

Vidste du?

  • Roning er en sport for både hold og individuelle og med den nyeste bådtype, coastal, byder roning på stor mulighed for variation.

  • Den første robåd der blev bragt til Danmark, var en inrigger og kom til landet i 1865. Året efter blev Københavns Roklub og Roforeningen KVIK stiftet, begge klubber fylder 157 år i 2022.

  • Dansk Forening for Rosport er Danmarks ældste specialforbund og er stiftet i 1887, ni år før Danmarks Idrætsforbund blev stiftet.

  • Dansk roning har vundet medaljer ved samtlige OL siden 1996.

  • Den længste (og hurtigste) bådtype indenfor roning er otteren, der er lige så lang som en kaskelothval men vejer 0,25% af hvalen.
Læs mere

Se mere om DM-ugen