Har du problemer med at læse denne mail? Klik her
Brøndby, 17-11-2019

 

"Bør kvinder drive fodsport?"

 
 
Kvindernes idrætsdeltagelse har været udgangspunkt for heftig debat i årene lige inden 1900-tallets begyndelse. Billedet herover viser "Kvindelig Turistforening" på tur ved Sorgenfri Slot - for kvinderne skulle ikke benytte orden "fodsport", men derimod "turistsport" om deres organiserede aktiviteter.
 
 
 
 
 
 

Vandt guld med kunstigt ben

 
 
George Eyser deltog ved OL i 1904 med et kunstigt ben efter en ulykke - og fik på samme dag tre guld-, to sølv- og en bronzemedalje ved OL i St. Louis.
 
 

George Eyser var en interessant mand. Ikke alene overlevede han at blive kørt over af et tog, hvor han mistede det venstre ben, men han deltog også på det amerikanske gymnastikhold ved de Olympiske Lege i 1904, der blev afholdt i St. Louis. Som gymnast på Concordia Turnverein Gymnastic Team deltog han helt usædvanligt iført en træprotese som erstatning for det manglende ben. Da gymnastikkonkurrencerne sluttede, havde Eyser opnået tre guld-, to sølv- og en bronzemedalje - alt på en dag!

  • Guld: Tovklatring, Hest og Barre
  • Sølv: Kombineret 4 arrangementer og Bensving
  • Bronze: Reck

Eyser blev født i Tyskland, men immigrerede til USA i en alder af fjorten år. Hans familie bosatte sig i Denver og flyttede senere til St. Louis. Eyser arbejdede som bogholder for et byggefirma og i 1894 blev han amerikansk statsborger. Han var medlem af Concordia gymnastikholdet, da OL kom til byen. På billedet herover ses han i midten med lange bukser, der dækker træprotesen.

Først efter indførelsen af handicap-OL i Rom i 1960, oplevede man igen idrætsudøvere ved OL med kunstige lemmer.

Siden 1960 er der blevet afholdt PL parallelt med OL. Det var dog først i 1984, IOC officielt gik ind og anerkendte legene, hvorefter de skiftede navn til Paralympics.

 

 
 
 
 
 

Horsens idrætsarkiv

 
 
Heldigvis er der mange lokale initiativer, der er med til at den danske idrætskulturarv bevares. Et særdeles godt eksempel på dette er Horsens Idrætsarkiv, der er et lokalarkiv, som drives af Sport Horsens.
 
 

Til daglig bestyres arkivet af en gruppe gamle idrætsudøvere, der interesserer sig for idrætten og dens historie.

Horsens Idrætsarkiv indsamler, arkiverer og udstiller effekter, som har tilhørt idrætsklubber og idrætsudøvere fortrinsvis fra lokalområdet.

Ud over en unik samling af billeder, plakater, præmier, rekvisitter og beklædningsgenstande rummer arkivet også et lille bibliotek, en pæn samling af scrapbøger samt arkivmateriale fra de lokale foreninger helt tilbage til 1888.

Jenny Kammersgaards præmie- og gavesamling er idrætsarkivets fornemste. Jenny fødtes i Horsens i 1918 og skabte sensation i 1937, da hun svømmede over Kattegat.  Hun svømmede over Østersøen i 1938 og 1939, samt over Den engelske Kanal i 1950 og 1951.

Et absolut interessant lille idrætsmuseum som er et besøg værd. Der er åbent for publikum på tirsdage 9–15 og søndage 11–14, adgang er gratis.

 
 
 
 
 

Olympiske Kvinder

 
 
Ny bog af professor emerita Else Trangbæk
 
 

Frem til i dag har i alt 370 danske kvinder deltaget ved de olympiske lege i 22 forskellige idrætsgrene med hver deres udfordringer og muligheder. Fælles for kvinderne er, at de har udlevet drømme, overskredet personlige grænser og levet et aktivt kvindeliv.

"Olympiske kvinder. Om topsport og kvindeliv gennem 100 år" bidrager med ny viden på dette underbelyste felt. Bogen er skrevet på baggrund af en lang række interview med danske kvinder, som har deltaget ved de olympiske lege fra 1924 og frem til 2018. I en vekselvirkning mellem den personlige beretning og det brede, samfundsmæssige perspektiv fortæller den således en historie om udfordringer, oplevelser, frigørelse og udvikling, og hvordan topsport har medvirket til at ændre normen for kvindelighed og kvindeliv.

Else Trangbæk er historiker og professor emerita ved Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. Hun har undervist og forsket i idrætshistoriske problemstillinger med særligt fokus på relationen mellem krop, køn og kultur. Hun var initiativtager til oprettelse af Dansk Idrætshistorisk Forening i 1984. Som aktiv deltog hun ved de olympiske lege i Mexico i 1968 i idrætsgymnastik. Hun har i mange år været leder i den frivillige idræt, blandt andet som medlem af Danmarks Idrætsforbunds og Team Danmarks bestyrelse. Hun modtog i 1990 Gerlevprisen og i 1994 DIF’s kvindeidrætspris.

 
 
 
 
 

Idrætshistorisk ph.d.-forsvar

 
 
 
 

Cand.mag. Martin Friis Andersen forsvarer sin ph.d.-afhandling:

"Danmarks hidtil smukkeste Indsats.  Danske atleters og mediers konstruktion af de olympiske lege i London (1948 og 2012) som erindringssted."  

Den 2. november 2018 på Århus Universitet

 
 
 
 
 

Ukendte billeder i november måned

 
 
Så er DIF Museum klar igen med nye, ukendte billeder, som vi spørger om jeres hjælp til at identificere. Kender du nogle af disse idrætsfolk, steder eller discipliner, så kontakt plj@dif.dk med dine oplysninger og med angivelse af, hvilket billede det vedrører.
 
 

Flot parade - men til hvad? 
Her ses en spændende sportsbegivenhed med masser af deltagere og tilskuere - er det mon i koncertsalen i Tivoli, og hvad skal foregå denne dag?

To ranke herrer i DIF-dragter
De bærer de røde og hvide farver og DIF-logoet på brystet. Dertil holder manden til venstre en flot DIF-fane, men hvem er disse to mænd, der står rankt til et foto ude i skoven? 

Kano-konkurrence og sportsmanship
Der er god stemning på dette billede med håndtryk og store smil blandt kanoroerne, mens solen ser ud til at have skinnet på dagen. Hvem er disse atleter, og hvilket sportsbegivenhed har de deltaget i?

Motorpace
En disciplin, der ikke dyrkes så hyppigt i dag. Men hvilket løb er foreviget på dette billede? Kan du genkende rytteren eller arenaen for dette løb?

Blomster og pressefotografer på fodboldbanen
Der er talstærkt publikum og et stort fremmøde af fotografer til at tage billeder denne begivenhed - men hvilken er det? Og hvem overrækker og modtager den flotte blomsterbuket på billedet?

 
 
 
 
 

Hvis ikke du ønsker at modtage dette nyhedsbrev:
Afmeld