Gå direkte til indhold

Sundhedspersonale

Internationalt er der udarbejdet en konsensus rapport om nyeste viden om sportshjernerystelse, som en ekspertgruppe bestående af repræsentanter fra Team Danmark, Dansk Selskab for Sportsfysioterapi og Dansk Idrætsmedicinsk Selskab i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund har behandlet.

Hjernerystelsesgenkenderen er en hjælp til at identificere hjernerystelse og faresignaler samt en guide til handleplan.

The Sport Concussion Assessment Tool 5 (SCAT-5) er et standardiseret screeningsværktøj til sundhedspersonaler. SCAT-5 bruges til udøvere over 13 år. Udøvere 12 år og yngre vurderes ved brug af SCAT-5 child.  

SCAT-5 kan anvendes som baseline efter skade, eller kan stå alene som test. SCAT 5 vurderer følgende områder: Røde flag, Observerbare tegn på hjernerystelse, Umiddelbar hukommelse, Glasgow Coma Scale (GCS), Cervical columna vurdering, Historie, Symptom-evaluering, Kognitiv screening Neurologisk screening, Forsinket hukommelse 
Kilde: http://bjsm.bmj.com/content/early/2017/04/26/bjsports-2017-097492
 
Download the SCAT-5 her
Download the Child SCAT-5 her

Dansk oversættelse af SCAT-5 kan hentes her: https://hjernerystelsesforeningen.dk/wp-content/uploads/2017/09/SCAT5-danish.pdf

Du finder også information om det forventede forløb her,  hvad du skal være opmærksom på hos udøveren, og hvordan udøveren kommer sikkert tilbage til sin sport her.  

I forhold til at vende tilbage til skole, skal man være opmærksom på, at selvom man sidder stille, kan indtrykkene i et klasselokale være meget overvældende og forværre symptomer, når man kommer tilbage efter en hovedskade.

Hvad gør man, hvis symptomerne ikke er aftaget inden for 2 uger for voksne og 4 uger for børn, eller de er blevet værre? 
For øjeblikket er der ikke et standardiseret tværfagligt behandlingstilbud til udøvere, der har længerevarende symptomer. Vi arbejder på at skabe et sådan tilbud i hele Danmark, og der kan findes viden her på siden, så snart vi har tilbuddet på plads.

Aktuelt bør man derfor følge nedenstående anbefalinger:
1) Falder symptomerne ikke til ro i løbet af nogle få dage kontaktes egen læge
2) Egen læge anbefales at henvise til en sportsfysioterapeut med speciel interesse inden for sportsrelateret hjernerystelse http://www.sportsfysioterapi.dk/find-en-sportsfysioterapeut
3) Er der ikke sket bedring inden for 2 uger for voksne eller 4 uger for børn anbefales henvisning til neurologisk undersøgelse.

Du kan også downloade ”Sådan gør du, hvis nogen slår hovedet”,  som kan hænge i hallen, hvor der trænes

Har du yderligere spørgsmål, kan du finde svar på de mest forekomne spørgsmål her
 

  

Information om cookies.

Accepter